Какви са последствията за тези, които вече са прекарали COVID-19?

Какви са последствията за тези, които вече са прекарали COVID-19?

Необходими ли са маски за защита от коронавируса. Какви са последствията за тези, които вече са прекарали заразата? Как да се подготвим?

Лекари отговориха на тези въпроси, които дълбоко вълнуват всички ни.

Ежедневната статистика показва, че броят на заразените и починалите от коронавирус непрекъснато расте, а цифрите не са никак обнадеждаващи. Случаите са много повече отколкото бяха през пролетта, когато всички се самоизолирахме.

Мнозина вече са болни. Трябва ли обаче да се страхуват от повторна инфекция и как да възстановите тялото си след заразата, за да не пипнете отново коварния вирус?

Всеки трябва да знае, че непрестанно се появяват нови симптоми на К-19. Вирусът прониква предимно през лигавиците на дихателните пътища и в пъти по-малка степен през лигавиците на пикочно-половата система и стомашно-чревния тракт. Доказано е, че вирусът може да бъде открит във фекалиите в 10-15% от случаите.

От това следва, че основният метод на заразяване е въздушното предаване. В резултат на това е добре всеки човек да носи маска. Мийте ръцете си редовно, използвайте дезинфектанти и спазвайте дистанция.

Какви са възможните усложнени?

Най-често заболяването формира предимно дихателни усложнения, пневмония и дихателна недостатъчност.

Поради това заболяването е изключително опасно за хора с белодробни проблеми, астма и автоимунни заболявания. Също така се забелязва миокардит, развитие на остра коронарна недостатъчност и кардиомиопатия. Съответно вирусът е опасен и за всички хора с хронични заболявания на сърдечно-съдовата система.

Предвид патогенезата на това заболяване е възможно увреждане на който и да е орган.

Как да се възстановите

След преболедуване на Ковид, ако сте изкарали вируса леко до умерено, не са необходими кой знае какви промени в начина ви на живот. Препоръчва се диета, богата на плодове и зеленчуци и поддържане на активен начин на живот.

Ако заболяването обаче е протекло тежко, то оздравелият подлежи на рехабилитация, за да премине към нормален начин на живот.

Пациент, който е имал такова заболяване, трябва да спазва фанатично правилата за лична хигиена, за да се предпази от повторна инфекция.

Ковид инфекция – симптоми:

Началото й е постепенно. Може да се забележи повишаване на температурата и нарастване на интоксикацията.

На този фон се появява кашлица и задух, защото се наблюдава намаляване на съдържанието на кислород в кръвта.

Задължително пациентът трябва да бъде прегледан след прекарването на ковид инфекция и, ако е необходимо да бъде насочен към пулмолог, кардиолог, ендокринолог, нефролог или друг специалист.

Какво е включено във въче спомената рехабилитация?

Кислородна баротерапия

Това е лечебно профилактично използване на чист кислород под налягане. Един от основните начини да се стимулира производството на антиоксиданти в организма – вещества, отговорни за нормалното функциониране на клетките, органите и системите, които увеличават продължителността на живота.

Може да се приложи магнитотерапия или лазерна терапия.

Не е изключено да се прави масаж на гърдите и вибрационна терапия. Показват се на преболедувалия специални дихателни упражнения. Прави се и акупунктура за подобряване на защитните сили.

Може да се наложи консултация с психотерапевт.

източник: blitz.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *