Какви наказания предвижда извънредния закон

Правната и здравната комисии в парламента ще разгледат изцяло новия Закон за мерките по време на извънредното положение, внесен от ГЕРБ, информира “Труд”

Законът урежда извънредните мерки на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението на заразата с вируса на C0VID-19 за времето от 13 март 2020 г. до прекратяването на извънредното положение, посочват вносителите.

Въвеждат се тежки наказания за дезинформация по отношение на епидемията.
„Който предава по радио, телефон, или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразителна болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 10 000 лева”, е записано в закона.

Ако обаче се прецени, че вредните последици са значителни, наказанието скача на 5 години, а глобата -на до 50 000 лв. Удължава с шест месеца срокът на валидност на личните карти и на шофьорските книжки, които изтичат до 31 октомври.
Предвиждат се наказания на лекари, които откажат помощ на болен или родилка по време на епидемия или извънредно положение. Наказанието ще е пробация или глоба до 1000 лв.
Сред предложените мерки са и българските граждани, планиращи пътувания извън страната, задължително да сключват медицински застраховки.

Общо 9 противоепидемични мерки се въвеждат със законопроекта.

Сред тях са забраната на посещения на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях.

На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.
Неупоменатите дейности продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Забраняват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия, забраняват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини, както и всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *