Кабинетът одобри промени в Кодекса за социално осигуряване

Кабинетът одобри промени в Кодекса за социално осигуряване

Правителството одобри промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб на последното си за годината заседание. 

„Това е изключително важно за 17 000 жени, които предстои да се пенсионират през септември 2021 г. и още около 200 000 души в следващите години“, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Сачева уточни, че се залага през универсалните пенсионни фондове да има 3 вида пенсионни продукти – пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно изплащане на средствата по индивидуална партида, когато размерът на средствата е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване и актуализиране на пенсиите, както и правата на наследниците на осигурените лица и на пенсионерите от универсалните пенсионни фондове, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.