И полицаи ще превозват вече болни с коронавирус пациенти

И полицаи ще превозват вече болни с коронавирус пациенти

След  като в последните дни се заговори, че Спешна помощ вече изнемогва, идва новината, че и полоцаи ще могат да превозвад болни с коронавирус пациенти. От утре болниците ще бъдат облекчени и по още един начин.

Здравната каса ще облекчи административно болниците, за да могат да приемат по-лесно пациенти с коронавирус. От утре здравният министър тръгва на проверки по частни и държавни болници, които отказват да разкрият легла за лечението на заразата. Костадин Ангелов се закани, че последствията за тези лечебни заведения ще бъдат ясни и бързи.

Заради затруднената епидемична обстановка от утре болниците минават на облекчен режим за отчитане. Лечебните заведения ще могат да разпределят всичките си налични легла според нуждите за прием на пациенти с COVID, без да се налага да получават одобрение от касата. Така ще могат да приемат повече заразени пациенти, ако това се наложи. Грижите за пациентите с онкохематологични заболявания, за трансплантираните и за родилките остават, както досега и с предимство. Здравният министър предприема промени заради проблемите с прием на пациенти с COVID в болниците. По БНР той заяви, че цяла нощ е правил логистика за настаняване на пациенти и справяне със ситуацията.

25 микробуса от системата на МВР вече са на разположение на Спешна помощ. Те са оборудвани с шофьор и човек, който може да окаже първа долекарска помощ. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР здравният министър.

„Ще говоря и с частните линейки, ще намерим начин как да финансираме това, което те ще правят, ще извозват пациенти от домовете до лечебните заведения. Важното е пациентът да бъде до лечебно заведение. Оттук нататък организацията в работата на лечебното заведение се прави от изпълнителния директор и ръководния екип в лечебното заведение“, каза пред радиото Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов е внесъл в Парламента предложение за законова промяна болници, които отказват да лекуват пациенти с COVID-19, да не бъдат финансирани със средства от Здравната каса.

„Няма частни, няма държавни. По Конституция всички са равни, след като държавните могат, и частните могат. Ще си направят организацията такава, че не да лекуват само избрани от тях случаи, а ще лекуват всички случаи. Ние ще се борим за всеки един човешки живот и ще спасим колкото се може повече хора“, допълни министърът.

По повод случаите от последните дни – с починал в дома си 33-годишен мъж, който не дочака линейка, и друг, който престоя два часа в линейка преди да бъде приет в болница, министърът коментира, че ще бъде решителен, въпреки че решения за искане на оставки се вземат трудно.

 

БНТ

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *