28 февруари, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

И адвокатката на кмета Румен Томов в болничен с Ковид-19

Кметът на Благоевград Румен Томов от вчера е в болнични. В официалното уведомително писмо до областния управител Бисер Михайлов градоначалникът е посочил, че от 14 януари ще отсъства от работа поради отпуск за временна неработоспособност /болничен/, но не е писал за колко дни е болничният лист. Към писмото му е приложена и Заповед №28 ЧР/14.01.2020, с която до завръщането му на работа е определил зам. кмета по икономика Ясен Попвасилев да го замества. В заповедта е указано, че Попвасилев няма право само да уволнява служители на общинската администрация и да налага дисциплинарни наказания.

Неочакваното му излизане от строя най-вероятно ще доведе до отлагане делото на 18 януари в София, когато Върховният административен съд трябва да се произнесе окончателно ще остане ли той на кметския пост, или правомощията му ще бъдат прекратени. Както многократно писахме, преди ВАС 3 съдебни инстанции се произнесоха, че той трябва да бъде отстранен заради нарушение на ЗМСМА – Томов пропусна да заличи в срок фирмата си, след като бе избран през есента на 2019 г. за кмет на Благоевград.

Теоретично съдебното заседание може да се проведе и в негово отсъствие, защото делото не е наказателно, проблемът е, че е болна и адвокатката му Милана Кривачка. На 26 декември миналата година адв. Кривачка е диагностицирана с Ковид, в началото на януари е приета в болница и е изписана за домашно лечение едва този вторник, като болничният й лист е до 11 февруари. За „Струма“ Кривачка каза, че в епикризата й е записано „К-19, неидентифициран вирус“, поради което предполага, че много вероятно е да става въпрос за някой от мутантите, които се появиха в Англия в началото на годината.

Нищожна е вероятността заседанието във ВАС да се проведе в отсъствието и на ответника по делото Р. Томов, и на адвоката му, въпреки че те вече са депозирали писменото си становище по казуса.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *