Анонси

Италия тампонира пристигащите от Гърция, Испания, Малта и Хърватска

От днес Италия посреща задължително с бърз тампон за коронавирус всеки турист или местен жител, който пристига на територията й по въздух, суша и вода от Гърция, Испания, Малта и Хърватска.

Абсолютно пък се забранява достъпа до страната на лица, пребивавали напоследък в Колумбия. Хората, на които резултатът от изследването за заразяване със „Sars-CoV-2“ е с положителен знак, ще бъдат поставяни под двуседмична карантина. В същото време здравните власти ще ги държат под око с цел проследяване на развитието на болестта и съответно тяхното хоспитализиране.

Причината за затягането на санитарния контрол по границите на Италия е увеличаващият се с ускорени темпове „внос“ на заразата най-вече от млади хора, връщащи се от лятна ваканция. Специалистите са установили, че обикновено те пътуват на групи, по принцип са от едно и също населено място и когато се завръщат в него заразени, то бързо се превръща в огнище на „Ковид-19“. Такъв е случаят с малък град северозападно от Венеция, който сега е „червена зона“, тъй като преди седмица там си били дошли от Хърватска 17 момчета и момичета, всички с коронавирус. Ако се вярва на италианските медии, то подобните случаи в цялата страна вече са повече от двайсетина.

Но за здравните власти вирусът продължава да се подвизава между Алпите и Сицилия и без „вноса“, като напоследък проявява все по-голяма жизненост. Свидетелство за това е всекидневната статистика за разпространението на заразата, която само за десетина дни скочи близо два пъти и половина. И броят на поразените от нея вчера бе близо до критичната граница от 500 заразени на ден, а прехвърлянето на тази цифра предполага началото на затруднения за здравната система.

Поради тази причина правителството полага максимални усилия въпросната граница да не се преминава. Така например то забрани от днес струпването на групи по плажовете, както и танците на закрито в дискотеките. Освен това се очаква всеки момент заповед за връщане на задължителното носене на предпазни маски на открито.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *