Италия свързва Сицилия с континента

Италия свързва Сицилия с континента

Премиерът на Италия Джузепе Конте обяви, че правителството подготвя проект за строителството под Месинския проток на тунел, който ще свързва континента с о. Сицилия.

Министър-председателят каза още в площадно токшоу в южното италианско градче Челье Месапика, че парите за транспортното съоръжение ще бъдат взети от полагащите се на страната средства от възстановителния фонд на ЕС срещу пандемията от коронавирус. Конте подчерта, че тунелът ще премахне веднъж завинаги стопанските и социални различия между Южна и Северна Италия и ще стане символ на възраждането на държавата след удара, който й нанесе „Ковид-19“. Премиерът обясни още, че със същите две цели започва изграждането на мрежа от високо скоростни ЖП-линии надолу от Рим, та чак до областта Калабрия и Месинския проток.

Конте се спря и на хипотезата за строителство на мост, който да свързва Калабрия и Сицилия, която се обсъжда периодически в дворците на властта в Рим поне от 150 години. Последният отявлен привърженик на идеята бе трикратния министър-председател на страната Силвио Берлускони, под чието ръководство на времето бе дори изготвен план за ускорено изграждане на съоръжението.

Според сегашният премиер обаче строителството на мост над Месинския проток се оказва невъзможно поради ред причини и въпреки натрупания положителен опит с вдигането на виадукта „Дженова Сан Джорджо“ на автомагистралата край Генуа. Спирайки се на обезпокоителното „съживяване“ на епидемията от „Ковид-19“ в страната, министър-председателят посочи, че положението е под контрол и че здравната система е готова за посрещането на втора вълна на заразата. Той увери противниците на всякакви ваксини, че когато бъде налице тази срещу коронавируса, тя няма да бъде задължителна.

Джузепе Конте вчера чукна 56 лазарника, които отпразнува в града на Свети Отец Пий – Сан Джовани Ротондо заедно с живеещите там негови родители – 90 годишния баща Никола и 82 годишната майка Лилиана. Заедно с премиера в неговата родна област Пуля бе приятелката му – с петнайсет години по-младата от него Оливия Паладино, с която след ток-шоуто в Челье Месапика разгледаха заедно хубостите на градчето.

Според запознати на обяда за рождения ден на премиера с родителите му са били тринайсет годишните деца на Джузепе и Оливия от предишните им бракове – синът Николо и дъщерята Ева. Ако се вярва на медиите, двамата учели в един и същи клас в Рим и премиерът и приятелката му се били запознали преди четири години на родителска среща с преподавателите на техните отрочета. Тогава Джузепе Конте бил само университетски професор по право и собственик на адвокатска кантора, а Оливия мениджиръла семейния петзвезден хотел „Ла Плаца“ в центъра на Рим.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *