Италия под карантина до 31 юли?

Давайки си сметка за нестихващата опасност, правителството на Джузепе Конте одобри нови строги мерки, които трябва да накарат италианците да си стоят вкъщи и да спазват карантината. Така например досегашната глоба от 206 евро, налагана на нарушителите, вече е от 400 до 3000 евро в зависимост от степента на погазване на разпоредбите и това дали става дума за физическо лице или за юридическо – най-често търговски обекти.

Италия под карантина до 31 юли?

Строго се забранява пътуването в друга община, освен ако то не е свързано с работа в действащи и в условията на карантина предприятия или офиси, както и по здравословни причини. Вече е абсолютно невъзможно и пътуването през уикенда до вили в планината, край морето или в селските райони, като нарушителите ще бъдат наказвани с максималния размер глоба. Що се отнася до т.нар. спортна дейност, то допуска се „раздвижване“,  но в радиус максимално до 200 м от жилището.

Любопитен момент в новия декрет е уточнението, че мерките срещу коронавирус ще бъдат прилагани под една или друга форма чак до 31 юли – факт, в който медиите видяха намерение на правителството да продължи карантината до тази дата.

След като Италия отчете спад на смъртните случаи от коронавирус, статистиката отново показа тревожни резултати. За последните 24 часа в страната са отчетени 743 загинали. Това са 142 жертви повече от предишното денонощие и само с петдесетина по-малко от регистрирания в събота „пик“ на покосени от заразата италианци.

Така отбелязаният в неделя и понеделник макар и малък темп на намаляване на починалите обърна посоката си. Но наред с тази лоша новина шефът на Гражданска защита Анджело Борели съобщи на брифинга снощи и една добра – в Италия вече трети ден намалява темпът на разпространение на заразата – през последното денонощие са били регистрирани 3612 случая при 3780 през предишните 24 часа, съобщава „Монитор“. Жестоката статистика показва, че като цяло от началото на епидемията броят на заразените със „Sars-CoV-2“ е общо 69 176 души, от тях починалите от Covid 19 са 6820, а успелите да победят болестта – 8 326 души.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *