Историческият кораб на известния гръцки остров Закинтос се сцепи на две

Историческият кораб на известния гръцки остров Закинтос се сцепи на две

Историческият кораб „Панайотис“, чието корабокрушение е дало името на известния с естествената си красота гръцки плаж Навагио на остров Закинтос, е пред разпад, пишат гръцките медии.

За пореден път корабът, който лежи на плажната ивица от 1980 г., се изправя пред морските бури. Състоянието му обаче, което може да се проследи в снимките на множеството прииждащи туристи всяко лято, от година на година се влошава все повече и има опасност плавателният съд да се превърне в неприятна гледка за плажуващите и дори да представлява опасност.

Досегашните усилия за спасяването и поддържането на кораба не са дали резултат. Затова новият кмет на Закинтос Йоргиос Стасинопулос е започнал инициатива за спасяване на атракцията, която е станала повод за преименуването на плажа Ай Йоргос в „Навагио“, което означава „корабокрушение“.

В интервю за националната гръцка телевизия ЕРТ Стасинопулос изразява вярата си, че съвременните учени и технологиите са способни да се погрижат за „изчезващия кораб“, така че красотата на втората дестинация с най-голяма посещаемост в Гърция да се съхрани.

През 2019 г. Закинтос е бил посещаван от 4000 туристи на ден в пика на лятото, пише в. „Прото тема“, предаде БТА.

Преди повече от 40 години корабът е тръгнал на последното си пътуване със седем гърци и двама души от италианската мафия, които са наглеждали товара му – контрабандни цигари на стойност 200 000 долара. Заради силни ветрове и техническа повреда, плавателният съд корабокрушира на Закинтос. Много от кутиите цигари са били съсипани от морската вода, а други са се оказали подарък за местното население, тъй като жителите на село Волимес се втурнали да вземат каквото могат, щом чули за инцидента.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *