Историческа беседа и състезание по eърсофт проведоха в Ямболско, в рамките на патриотична инициатива на Републиканци за България

Патриотична инициатива, посветена на годишнината от Одринската епопея и подвизите на българската армия през войните, се проведе в ямболската община Тунджа. Инициативата бе в основата на срещите на Републиканци за България с жители на общината.

На 13 март, кандидатите за народни представители на партията посетиха село Крумово, за да се срещнат с жителите му и с хора от съседните села. По време на срещата, пред присъстващите бе показана презентация за участието на 29-ти Ямболски пехотен полк в Балканските войни и ролята му в битката за Одрин. Имащият славата на непревземаема крепост град, пада точно на тази дата – 13 март, 1913 г. След мощна атака на българските войски, кандидат подофицерът Михо Георгиев от с. Добрич, Елховско, издига българския трибагреник върху джамията „Султан Селим”.

„Неслучайно инициираме тези събития“, коментира водачът на листата в Ямбол Георги Славов. „От една страна целта ни е образователна – искаме да припомним на нашите съграждани някои от най-славните моменти от историята ни. От друга желаем да акцентираме върху нашите приоритети в сферата на националната сигурност и отбрана. Сред тях са подобряване на бойните способности на армията, модернизиране на въоръжението, 25-процентно повишаване на заплащането на офицерите, сержантите и войниците“, каза още Славов.

След беседата срещата продължи под формата на състезание по еърсофт и стрелба по мишени. Еърсофт (от англ. Airsoft) е военносимулативна игра, пресъздаваща военни действия до максимален реализъм. Използват се напълно реалистични реплики на бойни оръжия, изстрелващи пластмасови топчета, в случая по поставени, за тази цел, макети. Възможността да пострелят и опитат точността си предизвика истински фурор, особено сред младежите. А предоставяйки тази възможност, Републиканците препращат към историческата памет, когато предшествениците ни, с оръжие в ръка са воювали за свободата и независимостта на Отечеството.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *