Истината за македонския език

Истината за македонския език

Работата на голям научен колектив от различни институти на Българската академия на науките, както и от три университета – Софийския „Климент Охридски“, Великотърновския „Кирил и Методий“ и Благоевградския  „Неофит Рилски“ е събрана в книгата „За официалния език на република Северна Македония“.

В книгата са събрани доказателства за българския характер на езика, посочени са различните исторически източници и доказателства, които оборват тезите на „учени“ от западната ни съседка, които се стараят да докажат недоказуеми истини за езика.

Книгата вече е преведена на английски език по поръчка на Министерството на външните работи и ще бъде разпространена в страни, които членуват в Европейския език. Засега страната ни някак срамежливо се стараеше да отстоява истината, която много лесно може да се докаже – това заяви в интервю за Радио Благоевград един от авторите на книгата – доц. д-р Спас Ташев. Той работи в Института за изследване на населението и човека към Българската академия на науките.

Доц. Ташев е първият директор на Културно- историческия център на страната ни в Скопие. Бил е и заместник- председател на Агенцията на българите в чужбина и много добре познава темата.

 

 

bnr.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *