Испания потвърди трети случай на заразен с Омикрон

Регионалното правителство на Балеарските острови потвърди за нов, трети в Испания случай на заразен с варианта Омикрон човек. Той е диагностициран в Лабораторията по микробиология на Университетската болница „Сон Еспасис“ в Палма де Майорка.

Заразената с Covid варианта Омикрон е жена, която се е върнала от Южна Африка. Тя е влязла в страната, след като властите приеха новите ограничителни мерки за идващите от високорискови страни като PCR тестове и задължителна 10-дневна карантина, дори и тестовете да са отрицателни. Заради новия щам Министерството на здравеопазването актуализира Стратегията за ранно откриване, наблюдение и контрол на COVID-19.

Съгласно нея контактните лица на заразени с Омикрон, задължително подлежат на карантина дори и да са ваксинирани. Под карантина се поставят ваксинирани и контактни лица на заразени с Бета и Гама варианти, както и на такива, за които се подозира, че са се заразили от норки. Новите мерки се приемат на фона на плавно нарастване на броя на инфекциите, които са вече 217 на 100 000 жители. За последното денонощие броят на заболелите е 10 536, а на починалите 28.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *