Искат мярката „60/40“ да се превърне в „75/100“

Искат мярката „60/40“ да се превърне в „75/100“

Общата перспектива, въртяща се около запазването на работни места, увеличаването на доходите и инвестициите в персонала, както и преговорите за нов колективен трудов договор, мотивираха срещата между президента на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) Екатерина Йорданова и синдикални членове и ръководството на „Летище София“ и ДП “Ръководство на въздушното движение”. Разговорите са част от кампанията „За повече демокрация на работното място“, която КНСБ реализира съвместно с Европейската конфедерация на профсъюзите, посочиха от синдикалната организация.

На срещата Екатерина Йорданова и президентът на конфедерацията обсъдиха условията на труд на летището, запазването на работните места, параметрите на Колективния трудов договор. След дискусията Димитров и Йорданова разговаряха с ръководството на “Соф Кънект” АД, двете страни се обединиха около идеята, че ще бъде преодоляна кризата както в национален, така и в международен план. Акцентът бе поставен върху работниците, запазването на работните места, увеличаване на доходите и инвестициите в персонала, както и преговорите за нов колективен трудов договор, които ще започнат тази есен. Обсъдени бяха и плановете за развитие на летището. Пламен Димитров посочи предизвикателствата пред страната в социално-икономически план и предложенията на конфедерацията, свързани с развитието на страната през следващите 4 години. Обсъдена бе и мярката за подкрепа на заетостта “60/40” и възможностите на летището да се възползва от нея. Димитров представи предложенията на КНСБ за промяна на мярката в “75 на 100”. В Държавното предприятие “Ръководство на въздушното движение” сред обсъдените теми бе и дигиталната трансформация и предизвикателствата, пред които е изправен секторът.

На 26 юли Пламен Димитров и Екатерина Йорданова проведоха среща по кампанията “За повече демокрация на работното място” със синдикални членове и с ръководството на Центъра за градска мобилност и “Метрополитен София”. Обсъдени бяха параметрите на Споразумението между синдикатите и кмета на Столична община за поетапно увеличение на доходите на персонала и възможностите за продължаването му и след 2022 година. Направен бе анализ на загубите за дружествата, възникнали заради ковид кризата. Димитров акцентира върху Зелената сделка, новите технологични решения, пред които е изправена общината и възможностите за финансиране на процесите по трансформация. Работещите в Центъра за градска мобилност и “Метрополитен” поставиха въпроси за здравословните и безопасни условия на труд, организацията на труда, предвид липсата на кадри. Повдигнатите от синдикалните членове теми бяха поставени пред ръководствата на дружествата, които поеха ангажимент за разрешаването им, казаха още от КНСБ./monitor.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *