Инфлацията стигна почти 5% през септември

Инфлацията стигна почти 5% през септември

Годишната потребителска инфлация в нашата страна се ускорява през септември до 4,8% с оглед на нарастващите цени на горивата, показват данните на Националния статистически институт.

Индексът на потребителските цени (CPI) нараства през септември с 0,4% спрямо месец по-рано, а спрямо същия месец на 2020 г. потребителската инфлация се ускори до 4,8% след повишение с 3,7% през август.

Това е най-високото ниво на годишната база от февруари 2020 г. насам.

Подобно на предходния месец най-сериозно е нарастването през септември на цените на централното газоснабдяване (скок с 12,%), докато газообразните горива за битови нужди се повишават с 2,4%, а цените на въглища и на дърва за отопление – с по 4,7 на сто.

Поскъпване има при някои хранителни продукти, сред които хлябът, млечните продукти, някои видове плодове и зеленчуци.

Солидно повишение спрямо предходния месец има и при образованието (с 3,7%), докато цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с 1,2%, на алкохолните напитки и тютюневите изделия – с 0,4%, докато при облеклото и оборудването има намаление с 0,1 на сто.

Цените за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се увеличават с 1,2%, а за жилищно обзавеждане – с 0,4% спрямо месец по-рано.

В същото време при транспортните цени има намаление с 0,5%, а за развлечения и култура – понижение с 4,6 на сто.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *