Интерконекторът България-Гърция чака акт 16

Интерконекторът България-Гърция чака акт 16

На 98% е завършено строителството на газовата връзка на България с Гърция, 100% е готова газова станция в Стара Загора, 96% – газова станция „Комотини“.

Това каза пред бТВ Теодора Георгиева, изп.-директор на фирмата-строител. Направени са и успешни тестове на цялото трасе, включително и с газ.

По думите ѝ азерският газ започва да тече през юли. „Има нужда от институционална и политическа воля, за да се съкратят всички процедури за акт 16 в България и Гърция, нужна е сертификация на проекта, без която не може да се пренася газ“, каза Георгиева.

Тя се надява предсрочни избори и служебен кабинет да не попречат на процесите.

Георгиева съобщи, че в момента се строи и компресорна станция на Комотини, която се очаква да се пусне около 2023 г.

Припомняме, че миналата седмица Комисията за енергийно и водното регулиране (КЕВР) и Регулаторният орган за енергия на Гърция (RAE) окончателно сертифицираха „Ай Си Джи Би“ АД като независим преносен оператор на междусистемната газова връзка Гърция – България (IGB). Съвместното решение на българския и гръцкия регулатор официално дава възможност интерконекторът да бъде въведен в търговска експлоатация.

От КЕВР тогава отбелязаха, че газовата връзка е от стратегическо значение, а чрез интерконектора през втората половина на 2022 г. България ще може да получава в пълен обем договорените 1 млрд. куб. м природен газ по договора с Азербайджан. Проектният капацитет на българо-гръцкия газов интерконектор позволява пренос на 3 млрд. куб. м природен газ.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.