Инж. Красимир Герчев: „Атанасовден е: Иди си, зимо, идвай, лято!

Инж. Красимир Герчев: „Атанасовден е: Иди си, зимо, идвай, лято!

От днес зимата съблича кожуха си, празнуват именици и ковачи. Според народните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата, и след него тя си отива, затова на места се нарича и „Среди зима“. Светецът е покровител на снеговете и ледовете през зимата и на този ден отива в планината, сваля дебелия кожух, облича копринена риза и се провиква:
“Иди си, зимо, идвай, лято!”
Празникът има и антипод – Летен Атанасовден, който се отбелязва на 5 юли.
Свети Атанас се смята за брат на св. Антон, двамата са представени в преданията като ковачи. На места двата дни на светците са част от общ празник, наричан „сладки и медени“.
Смятало се, че на Атанасовден се ражда чумата, затова жените правели медени питки и раздавали, за да я омилостивят. Характерно е и направата на питки под формата на куче, тъй като се смята, че чумата най-много се бои от кучета.
В миналото, на Атанасовден хората проверявали запасите от храна и дърва, за да знаят ще стигне ли до пролетта, ако нямали, се запасявали. Казвали, че от този ден денят нараства „колко скача 3-годишен елен“.
В българските народни вярвания светецът е представен като голям мъж с калпак, яхнал своя кон – обикалящ селата, за да ги пази от болести и демони.
Честит да е на всички именици красивият празник – да са здрави, щастливи и благословени с името на св. Атанасий!“
18.01.2024 г.
инж. Красимир Герчев,
Кмет на община Разлог
Може да бъде изображение с текстово съобщение
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *