Имунолог : И трите одобрени у нас ваксини са ефективни

„Тъй като вече има три ваксини, които са одобрени в нашата страна, с доказана ефективност и безопасност, хората имат право да избират, а данните за ваксините се обновяват непрекъснато, затова пък хората се объркват и в информацията“, коментира д-р Цветелина Великова, имунолог и един от авторите на Фейсбук общността „Ваксини”, в която хората задават много въпроси за кампанията за ваксинация и за самите ваксини.

„Затова аз непрекъснато им отговарям, че и трите ваксини са достатъчно ефективни от медицинска гледна точка да предпазват от тежко протичане на болестта, хоспитализация и фатален изход. Това е важно да се разбере от хората“, изтъкна д-р Великова.

„Много е важно да се каже, че и трите ваксини са одобрени от Медицинските дружества у нас за различните заболявания, регистрирани са у нас, специалистите и в Европа казват, че и трите ваксини са подходящи за различните заболявания – подходящи са както РНК-базираните, така и векторните, не може да се разграничи коя от ваксините е по-подходяща за дадено заболяване и не е необходимо.

Трябва да се наблегне на факта, че различните производители са залегнали на различни цели като резултат от ваксинирането. Целта при ваксината на „АстраЗенека“ не е била да се постигне асимптоматично заболяване, а целта е била да се избегне тежко протичане на болестта и по тази причина имаме тази по-ниска ефективност, те са провели и проучването на различни континенти“, поясни още пред БНР имунологът.

Тя заяви, че най-ефективна е поставената ваксина.

Д-р Велкова предупреди още, че за щит от ваксинирани у нас все още не може да се говори и трябва да продължим да бъдем предпазливи, още повече, че наближават и празници.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *