Икономически облекчения от 6,8 млрд. и укрепване на въоръжените сили, обяви премиера Мицотакис

Нови икономически облекчения от 6,8 милиарда евро, както и значителното укрепване на въоръжените сили обяви снощи от Солун премиерът Кириакос Мицотаки като акцентира върху Националния план, който защитава и стимулира заетостта като поясни, че кризата от коронавирус не може да се превърне в алиби, и да подчини знамето на значителна промяна, позовавайки се на 12-месечна програма от 12 основни реформи.

„Пандемията засяга не само общественото здраве, но и националната икономика. И на този фронт правителството отговори с мрежа от мерки, още от пролетта. Днес от Солун обявявам още 12 инициативи в същата посока: За защита на заетостта и производствената дейност по време на здравната криза, в подкрепа на доходите на социално слабите в трудното време напред. Това са 12 стъпки на доверие, които формират Пътна карта за следващите месеци, но също така и през 2021 г. Така, че икономиката да остане изправена, като условие за реорганизация и растеж. Четирима от тях подкрепят производството. Друга, ликвидност на бизнеса и инвестиции. И още пет, за доходите на най-слабите. Но също и за доходите на средната класа, които са гръбнакът на гръцкото общество“, заяви гръцкия премиер.

Първо, Намаляват се с с 3 пункта (от 39,7% на 36,7%) осигурителните вноски на работодатели и служители от частния сектор за 2021 г., тоест служител с нетна заплата от 1016 евро ще имат годишен плюс от 158 евро. А цената на място в компанията ще бъде намалена с 301 евро.

Второ, Премахва се „данък солидарност“ за служители от частния сектор, професионалисти и фермери. Мярката първоначално ще се прилага за една година, през 2021 г. По този начин, въз основа на източника на доход, всички самонаети лица и служители в частния сектор ще бъдат облекчени или работник с месечна заплата от 2000 евро ще има годишно данъчно облекчение от 361 евро.

Трето, Незабавно се създава новаторска програма за субсидиране за 100 000 нови работни места като държавата ще покрива за 6 месеца осигурителните вноски на всеки новонает служител и работодател, независимо от заплатата и специалността му, при условие, че работните места в компанията няма да бъдат намалени. Ако бъде нает от борсата като дългосрочно безработен, позицията му ще бъде субсидирана с още 200 евро на месец, което означава печалба от 2 821 евро за 6 месеца, и за двете страни, при назначаване със заплата от 700 евро. Или съответно около 4000 евро за заплата от 1200 евро.

Четвърто, Програмата „СЪТРУДНИЧЕСТВО“ се удължава до края на 2020 г. Всички, които са принудени да работят на непълно работно време в сектори, засегнати от пандемията, няма да губят осигурителни права върху номиналната им заплата. Разширява се и възможността за временно прекратяване на договорите в секторите за обществено хранене, туризъм, транспорт, спорт и култура. И към тях се добавят екскурзоводи и художници.

Пето, Стартира незабавно трети цикъл на благоприятно финансиране за бизнеса чрез програма „Възстановим аванс“. Размерът на третия цикъл ще бъде 1,5 млрд. евро. като ще включва еднолични търговски дружества без касови апарати от секторите ресторантьорство, туризъм, транспорт, култура и спорт, но и дружества с нестопанска цел, на които се начислява ДДС. В ход е подготовката и на 4-и цикъл за м. ноември с първоначална сума от 600 милиона евро.

Шесто, След правителствена намеса в разходите за научни изследвания и иновации, мярката за свръх амортизация от 200% е въведена както за цифрови, така и за зелени инвестиции в основен капитал за три години, 2021-2023. Непряко вливане на ликвидност, което намалява корпоративния данък и мотивира инвестициите в оборудване, което подобрява общата производителност, дигитализира процесите и намалява екологичния отпечатък на бизнеса.

Седмо, През м. октомври ще бъдат изплатени със задна дата пенсиите на приблизително един милион пенсионери за 11-те месеца 2015-2016, като предвидената сума е 1,4 милиарда евро. До м. декември още 460 милиона ще бъдат кредитирани поради новия начин за изчисляване на пенсиите.

Осмо, Незабавно се премахва имотния данък познат като ЕНФИА за 26 по-малки острова, за постоянно, включително от 2020 г.

Девето, За заетите в професионални сектори, засегнати от коронавируса, плащането на всеки дълг, който е спрян в първата фаза на пандемията, се отлага до април 2021 г. Данъци и осигуровки също. И, разбира се, всички предишни дългове, като например плащане на наем.

Десето, Намалената ставка на ДДС се удължава за шест месеца за транспорт, кафе, безалкохолни напитки, кина и туристически услуги. Индустриите, които продължават да бъдат засегнати от пандемията, продължават да бъдат твърдо подкрепяни от държавата.

Единайсто, След преговори на правителството, в сътрудничество с банковата система, първият дом на уязвими домакинства няма да бъде продаван на търг до края на 2020 г. А от януари 2021 г. гражданите изпаднали в невъзможност да плащат ще имат втори шанс за уреждане на дълга.

Дванайсто, Удължават се с два месеца всички обезщетения за безработица, които току-що са изтекли. Намаляват се от 100 на 50 енсима(работодни) за сезонни работници, при които заплатата е намалена в следствие на пандемията.

Обявените мерки за общо укрепване на гръцката икономика са за стойност 6,8 милиарда евро.

Г-н Мицотакис обяви шест емблематични решения, които, както той каза, „умножават силата, функционалността и ефективността на гръцките въоръжени сили:

Първо, гръцките военновъздушни сили (ВВС) придобиват незабавно една ескадрила от 18 изтребителя Рафал, които ще заменят по-старите Мираж. Става въпрос за изтребители от т.нар. поколение 4,5. Според гръцкия премиер този ход ще засили възпиращата сила на гръцките ВВС, които, в комбинация с модернизираните Ф-16, няма да могат да бъдат пренебрегвани от никого.

Второ, гръцките военноморски сили започват процедура по въвеждането на въоръжение във флота на 4 нови многофункционални фрегати. Успоредно с това ще бъдат модернизирани фрегатите МЕКО, които вече са на въоръжение. Заедно с новите плавателни съдове ще бъдат доставени четири военноморски хеликоптера РОМЕО – „най-боеспособните в света“, както подчерта Мицотакис.

Трето, ще бъде обогатен арсеналът и на трите рода войски. Незабавно ще бъдат осигурени нови противотанкови оръжия за сухопътните сили, нови торпеда за военноморския флот, нови управляеми ракети за ВВС.

Четвърто, потенциалът на гръцките въоръжени сили ще бъде укрепен с наемането на 15 хиляди нови кадрови войници през следващите 5 години, като успоредно ще бъде направена преоценка на цялата рамка на военното образование, което ще дава безплатно сертифицирани цивилни умения.

Пето, ще бъде активизиран гръцкият военнопромишлен комплекс. Американски капитали вече инвестират в модернизацията на корабостроителницата в Елефсина. В корабостроителницата Скараманга скоро ще влезе стратегически инвеститор. В близко бъдеще ще бъде приватизиран заводът за военни автомобили, а Гръцката самолетостроителна компания ще бъде реорганизирана, за да се превърне в център за поддръжка на самолети за целия регион.

Шесто, гръцките въоръжени сили ще укрепят дигиталните си функции и защитата си от кибератаки от хибриден вид.

„Настъпи времето да укрепим въоръжените си сили. Това е важна програма, която ще образува национален щит“, заяви Мицотакис в реч в Солун. Той добави, че тази програма ще създаде хиляди нови работни места.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *