Измина една година без Стефан Данаилов. Обичаният и легендарен актьор

Измина една година без Стефан Данаилов. Обичаният и легендарен актьор

Година, след като Стефан Данаилов отлетя към рая, негови ученици и приятели оставят сакъзчета и мушката на гроба му в Бояна. Живите цветя, които Ламбо обичаше толкова много, са в красив ансамбъл с розата от бронз, изваяна от Георги Чапкънов. Заради пандемията официална панахида няма да има, но всеки от най-близките хора на Мастера ще посети мястото на вечния му покой – може би сам, за да усети общуването с духа му и за да скрие сълзите си от другите.

Всъщност въпреки коронакризата, през 2020-а не липсваха събития, посветени на Стефан Данаилов –  негов барелеф беше поставен в двора на Драмата в Пловдив, а камерната зала, която той довърши като министър на културата, официално беше наречена с името му. Студенти от последния му клас в НАТФИЗ играха дипломните си спектакли в негова чест.

Росица Обрешкова, племенницата на професора, направи моноспектакъла „Страшносмешно необщуване”, в който с усмивка през сълзи претворява едно към едно диалозите им през месеците, преди той да се отправи към отвъдното – и признава, че това е опитът й Мастера да остане завинаги с нея, да се  превърне в светлината й за бъдещето, в което ще трябва да се справя без него. Дъщерята на Росица Данаилова е и един от сценаристите на бъдещия филм „Ламбо – толкова обичан“ заедно с Петя Дикова. Продуцент е Кирил Кирилов, а режисьор е професор Ивайло Христов.

Прочутият актьор е изключително свързан с Ламбо. Двамата се разминават във Военния театър, но Стефан Данаилов кани по-младия си колега за асистент във ВИТИЗ. Ивайло Христов и до днес няма обяснение с какво тогава е заслужил тази привилегия, но през 10-те години, в които е дясна ръка на Мастера в Академията, между тях цари пълно разбирателство. Никога не говорят за политика, коментират само истинския живот.

Ивайло Христов и досега споделя, че много би му се искало да бъде като Ламбо, който преминава със страхотена лекота през доста противоречивата ни действителност. Той е категоричен, че харизмата на Стефан Данаилов не може да бъде нито анализирана, нито повторена и че той е целунат от Бога. Именно тези емоции екипът ще се опита да материализира в лентата. Ще се търсят неочаквани решения, изненадващи срещи. Ивайло Христов съвсем сериозно се шегува, че след пандемията биха могли да заминат за интервюта не само до Русия и Италия, където Ламбо често снима, но и до Виетнам – там „На всеки километър“ в продължение на десетилетия е супер хит и няма по-обожаван от майор Деянов. Ивайло Христов обаче все още се въздържа от детайлна конкретика за съотношението между документалните кадри и възстановките.

Преди началото на коронакризата дори си мисли, че Владимир, синът на Стефан Данаилов, може да прелети от Щатите, където живее с жена си Виктория, за да влезе в образа на младия Ламбо, тъй като си приличат като две капки вода. Защото екранната история, която ще възкреси легендата, би трябвало да е красива и да хваща за гърлото – като самия Стефан Данаилов.

Ето и няколко думи от послеписа му в мемоара „Романът на моя живот“: „Има моменти, в които не се харесвам, но има и други, в които съм в хармония със себе си. Все още се вълнувам при излизане сред хора или при среща с красива жена. Ядосвам се за глупости, споря с другите. Често мисля за престъплението, възмездието и опрощението. Преживял съм много неща. Но никога не съм живял с мисълта, че светът е мой. Не съм плейбой, макар че и така ме наричаха. Аз просто харесвам и обичам жените. Иска ми се хората да ме запомнят като Ламбо, български артист“.

През декември всички, които обичат Мастера, ще продължат да говорят за него – рожденият му ден е на деветия ден от месеца, а около Коледа е и празникът на Свети Стефан. Кирил Кирилов не се е отказал и от идеята да възроди „Актрисата“ – последния земен спектакъл с Ламбо. Присъствието му ще бъде постигнато чрез специални монтажи и технологии. Продуцентът пази като зеницата на окото си огромно количество безценни кадри, на които Стефан Данаилов не само играе като звяр, въпреки всичките си диагнози, а след представление общува с публиката във всеки град. Тези неговите изповеди нямат аналог, защото всъщност се оказват голямото сбогуване, пише standartnews.com.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *