ИЗЛОЖБА „БЪЛГАРСКИ СРЕДНОВЕКОВНИ КОСТЮМИ” В ДОМА НА ИЗКУСТВАТА В БАНСКО

В рамките на празничната програма за Деня на Банско, днес в Дома на изкуствата на Музеен комплекс Банско беше открита изложба „Български средновековни костюми“, с автори Калина Атанасова – Бъдъмба и Сдружение „Авитохол“. Организатори на събитието са МКБППМН – Община Банско и Музеен комплекс – Банско. На откривнаето присъстваха кметът на Община Банско Иван Кадев и неговият екип, и народният представител Александър Мацурев.

Експозицията представя визията на боляри, воини, знатни дами и жени от простолюдието.
Изложените облекла, въоръжение и аксесоари на българи от ранното и късно Средновековие са изработени след задълбочено проучване на исторически източници и находки. Табла с репродукции на оригинални свидетелства за епохата допълват информацията за зрителите.Част от костюмите вече са използвани на средновековни фестивали, за заснемане на филми и други.

Съпътстващото изложбата събитие беше под наслов „Средновековна вечер“ с участието на група „Фрея“, Петя Крушева, Константин Колев и Мартин Геланов. Те представиха Средновековието чрез демонстрации на музика, танци, кухня, бойни изкуства.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *