Излезе унищожителен по отношение на България доклад на Държавния департамент на САЩ

В него остро се критикува състоянието на човешките права в страната като особено силни са критиките по отношение на свободата на словото, независимостта на съдебната система и състоянието на правоохранителните органи. Позицията не просто преповтаря, а и усилва казаното преди няколко седмици от сенаторите от комисията по външна политика Боб Менендес /демократ/ и Джими Риш /републиканец/. Тя е поредният ясен сигнал от страна на евроатлантическата общност, че моделът на управление Борисов-ДПС е изчерпан.
Обезпокоени сме от факта, че управляващата коалиция има навика да неглижира подобни послания. Това поведение показва неразбиране на начина, по който функционират международните отношения. Цензурата, заглушаването на свободата на словото и липсата на върховенство на закона са несъвместими с демокрацията и западната цивилизация, към която принадлежим. Те са в разрез с евроатлантическите ценности и няма да бъдат приети от чуждестранните ни партньори.
Ние от ПП „Републиканци за България“ разглеждаме доклада на Държавния департамент като силно политическо послание, което е отправено до премиера Бойко Борисов и засяга пряко най-близките хора от неговото обкръжение. Преки участници в нарушаването на медийната свобода и правовия ред в страната дава отговор на въпроса, че нов кабинет начело с Борисов няма да има. В този смисъл докладът е червен картон за проваления модел на управление Борисов-ДПС.
Ние от ПП „Републиканци за България“ работим за промяна. Предвиждаме да осъществим реформа, която да гарантира независимостта на съдебната система и да приемем нов медиен закон, в чиято основа са залегнали свободата на словото и плурализмът на мненията.
Работим за изграждането на държава с правила.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *