Избори 2 в 1 ще са два пъти по-евтини

Избори 2 в 1 ще са два пъти по-евтини

Избори 2 в 1 ще са два пъти по-евтини, но гласуването с машина ще се удължи с 1/3. Това са изчислили от фирмата-доставчик на устройствата. Какви проблеми се очертават пред машинния вот?

Софтуерът на 11-те хиляди машини, с които разполага страната, позволява провеждане на избори 2 в 1. А според „Сиела Норма“, фирмата доставчик на съоръженията, логичният сценарий е избирателят да може да гласува наведнъж и за парламент, и за президент, с няколко клика на машината. 

„Избирателят получава смарт карта, гласува с едната бюлетина, после с другата, а машината разпечатва две отделни разписки за съответния вид избори“, каза изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров.

Кошмарен, по думите му, сценарий, би бил избори през седмица – за парламент и два тура за президент.

„Не само от гледна точка на финанси, но и ако са три последователни недели, това ще създаде истински кошмар в логистиката. Три поредни недели“, допълни той.

Предизвикателство пред двойните избори обаче е софтуерът и подобряването му, смятат експерти по киберсигурност.

„Например кой избор да бъде първи, как да бъде провеждан отказът от това да гласуваш, колко разписки да се дават. Всички тези въпроси трябва да имат отговор сравнително бързо“, добави експертът по киберсигурност Божидар Божанов.

А буквално две седмици остават, преди сроковете да станат непосилни. 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *