Изборен експерт: ЦИК да каже защо се преправят протоколите на СИК

Изборен експерт: ЦИК да каже защо се преправят протоколите на СИК

Ние нямаме анализ на какво се дължи това, че нашите протоколи са сбъркани и преправяни – дали е заради дизайна на бюлетината, или на неграмотните членове на СИК, които ги подбират партиите. Това заяви в предаването „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ Стоил Стоилов, бивш член на обществения съвет на ЦИК.

Друг проблем, който той посочи, е този с видеонаблюдението. И допълни, че не се знае как точно ще се случва то. Стоилов препоръча ЦИК презентация как ще става видеонаблюдението.

Разстоянието, от което камерата ще снима, ще бъде различно. Ние цялата бюлетина ли трябва да видим, или само част от нея, където се намира кръстчето на партията? Как ще разберем, че бюлетината е действителен глас? Няма указания по този детайл, каза още той. Изборният наблюдател припомни, че партиите от т. нар. градска десница са въвели видео наблюдението, защото нямат достатъчно партийни членове, за да ги пратят като наблюдатели по секциите. По тази причина се харчат тези милиони левове.

Стоилов обърна внимание на динамиката на недействителните гласове през годините.

„През 2015 г. на местните избори е 14%. Но през 2017 г. на парламентарни избори стават 5%. На европейските избори през 2019 г. са 4%, и през същата година на местни избори тя става 15%. На всичките избори има преференции, бюлетината е същата“, обясни той.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *