Идва ли нова пандемия? Птичият грип е много по-смъртоносен за хората от COVID-19

Идва ли нова пандемия? Птичият грип е много по-смъртоносен за хората от COVID-19

Птичият грип е с много по-голяма смъртност от COVID-19, когато попадне у хората. Има доказателства, че този вирус е мутирал и се предава и между бозайници, а не само между птици. Това каза епидемиологът от Великобритания д-р Петър Марков пред NOVA.

„Важно е да кажем, че птичият грип е доста по-различен от обикновения сезонен грип. Птичият грип, когато попадне у хора е високо патогенен. За сравнение докато при COVID-19 един на хиляда заразени може да почине, то при птичия грип смъртността е двама на хиляда души. Тоест леталитетът е над 60%, когато този вирус е в хора”, обясни още той.

„Практически няма случаи на предаване на този вирус от човек на човек. През последния месец обаче имаше докладвани две епидемии между бозайници – вирус във ферма от норки и при тюлени край Перу”, каза още д-р Марков.

„Произходът на вируса, който причини тази огромна пандемия през последните 3 г. – е от голямо значение. Правят се изследвания и проучвания в тази насока. Изказването на директора на ФБР Кристофър Рей, че COVID-19 най-вероятно идва от контролирана от китайското правителство лаборатория, e 100 процента политика и 0 процента наука. Има много доказателства за произход на вируса от животни, но не и от изтичане от лаборатория“, обясни още той. Изказването според него е в контекста на отношенията между САЩ и Китай, но не и на нещо, свързано със самия вирус.

„Имаме продължаваща циркулация на коронавируса. Доста от хората по света са с имунитет – след преболедуване или след ваксинация. Нивата на заболеваемост и смъртност са много по-добре спрямо година или две по-рано. Но не бива да забравяме, че COVID-19 не е изчезнал. Той циркулира и еволюира и винаги има риск от появата на нов и по-неблагоприятен вариант”, каза още той.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *