Иван Попов от ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев спечели сребърен медал на Международна  олимпиада по астрономия и астрофизика.

Иван Попов от ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев спечели сребърен медал на Международна  олимпиада по астрономия и астрофизика.

Иван Попов се справи блестящо и завоюва сребърен медал  на най-престижното ученическо състезание по астрономия и астрофизика в света – Международната олимпиада по астрономия и астрофизика.
Поради противоепидемичните мерки, Олимпиадата се проведе онлайн в три дни – теоретичен, практически и наблюдателен, като в нея се включиха над 280 участници от 50 страни.
Възпитаникът на 100 – годишната ПМГ „ЯнеСандански“ взе среброто, с което отново донесе много радост и гордост за Гоце Делчев, елитната гимназия и преподавателят по физика г-жа Карамфилка Патинова, която бе неотлъчно до него.
Това е поредно отличие за талантливия Иван Попов. Припомняме, че през 2018 година неврокопчанинът стана втори в света, след като на Международната олимпиада по астрономия в Шри Ланка  получи сребро и признание за най-добър наблюдателен кръг. След олимпиадата в Шри Ланка възпитаникът на ПМГ „Яне Сандански“ получи и плакет със знака на града от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, както и златна монета „Панагщрско съкровище“ – златен ритон от директора на ПМГ „Яне Сандански“ г-жа Елка Божикова.
Иван Попов спечели бронзов медал на Международна олимпиада по астрономия в Румъния миналата година. Олимпиадата в Румъния му донесе освен бронзово отличие и среща с Президента на Р България, тъй като Попов бе част от националния ни отбор по астрономия.
„Иване, продължавай все така целеустремено да следваш мечтите си!“, пожелават на сребърното момче от ПМГ  „Яне Сандански“ в Гоце Делчев.
loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.