Иван Гешев ще си наеме частна фирма да го охранява, ако му бъде свалена държавната охрана

Главният прокурор Иван Гешев заяви пред Комисия по конституционни и правни въпроси, че ще си наеме частна фирма да го охранява ако му бъде свалена охраната. Така той коментира идеите на „Има такъв народ“ за законови промени, с които неговата държавна охрана да бъде свалена.

„Аз няма притеснения, вярвайте ми. Ако българският главен прокурор се притесняваше и ако прокуратурата се притесняваше, нямаше да направи това нещо, което прави през последните четири години – да се изправи срещу най-сериозните хора и най-опасните в тази страна. Нямам никакви притеснения“.

„До колкото ми е известно, всички главни прокурори в редица страни се охраняват от държавата. Не мога да ви кажа защо, но може би защото изпълняват тази длъжност. А отделно по закон, в НСО, и в МВР и в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, съществува такава правна възможност“.

„Ако вие преценявате, че аз не следва да бъдат охраняван – поради някакви лични причини, харесване или нехаресване, или смятате да проявите някакво отношение, надявам се да не е лично към мен, аз няма нищо против. Вие сте в Народното събрание, променете закона, отменете всякакви възможности, това за мен не е проблем“.

Главният прокурор не отговори конкретно на въпрос дали са били подслушвани протестиращи със СРС. Отново изтъкна, че той не наблюдава досъдебни производства.

„На всеки практикуващ юрист в областта на наказателното право му е ясно, че едно досъдебно производство може да бъде образувано – примерно за хулиганство или за нещо друго, в неговия ход да се разкрият доказателства за друго престъпление. Такъв явно е случаят в това дело, съдейки от изявлението, между другото има го в YouTube, на административния ръководител на Специализираната прокуратура. Има прессъобщение и всеки може да го прочете – колко човека са привлечени към наказателна отговорност“.

„Сега, дали колко са подслушвани, колко не са били подслушвани, пак казвам фалшива новина е, че Прокуратурата подслушва. Прокуратурата е заявител и спазва стриктно Закона за специалните разузнавателни средства. Всички става с разрешение на съответния съдя и това се случва поради законово причини, уредени от закона“, посочи Иван Гешев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *