Иван Гешев: Взети са всички мерки за ограничаване на проблемите за националната ни сигурност

Иван Гешев: Взети са всички мерки за ограничаване на проблемите за националната ни сигурност

И шестимата са привлечени към наказателна отговорност с обвинение за шпионство в полза на чужда държава.

Прокуратурата публикува в Youtube видео със заснети кадри от разговорите на заловенитет шпиони.

Не бих я сравнил с никое дело, което е било до момента в България, включително и случаите – осъществяване на действия, несъвместими с дипломатическия статут. Това заяви главният прокурор Иван Гешев за БНТ по повод разследването за шпионската афера.

Шест лица бяха привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава, съобщиха вчера от прокуратурата. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия.

Става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност.

Иван Гешев каза, че прокуратурата е максимално открита по всеки един случай, с една единствена цел – да информират максимално пълно българските граждани, в обема, който законът нарушава.

Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки, каза главният прокурор.

По думите на главния прокурор това може да се сравнява исторически с т.нар. случай „Петорката от Кеймбридж“.

Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г., каза главният прокурор.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *