Зapaди нaпpeжeниeтo c Typция: Гъpция yвeличaвa вoeнния cи бюджeт c €10 млpд.

Зapaди нaпpeжeниeтo c Typция: Гъpция yвeличaвa вoeнния cи бюджeт c €10 млpд.

Гърция вади кредитната карта и се впуска в огромни военни разходи на фона на растящото напрежение с Турция, пише европейското бюро на POLITICO.

Въпреки дълбоката рецесия и повишаващия се бюджетен дефицит, Атина е решила, че е време да действа. Изтребителите, фрегати, торпеда и хеликоптери са в списъка на премиера Кириакос Мицотакис.

Франция, която вече даде на Атина своята военна и политическа подкрепа в спора с Анкара, ще получи лъвския пай от харчовете. Сделка между двете държави бе част от срещата на премиера на южната ни съседка с френския президент Еманюел Макрон в Корсика по-рано тази седмица.

Други ключови съюзници също ще получат част от поръчката, която се очаква да увеличи военния бюджет с около €10 млрд. през следващите 10 години, според източници от гръцкото правителство. Това би било увеличение от около една трета от настоящите нива.

Около €1,5 млрд. ще бъдат похарчени още през следващите месеци, като голяма част от сумата ще дойде от наскоро емитирания 10-годишен дълг. Очаква се Мицотакис да представи в повече подробности плана в събота в Солун.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *