Знак незабавно да изхвърлите старата си възглавница

Знак незабавно да изхвърлите старата си възглавница

Когато става въпрос за подобряване на вашия сън, матраците често получават най-голямо внимание. 

Но вашата възглавница също играе решаваща роля за добрата нощна почивка. Като всичко, което използвате всеки ден, възглавниците са склонни да се износват с времето.

Дори и най-добрите възглавници трябва да бъдат заменени, въпреки че много хора не знаят кога трябва да закупят нова възглавница, пише д-р по медицина на съня Майкъл Броус в „Слийп Доктор“.

Ще обсъдим колко дълго трябва да издържи една възглавница и как да увеличите живота й. Ще разгледаме и често срещаните признаци, че възглавницата ви вече не предлага подходяща опора и как редовната подмяна допринася за добрия сън и хигиената.

Колко време трябва да издържи вашата възглавница?

Повечето възглавници издържат от 1 до 2 години, преди да се наложи да бъдат сменени, но различните видове възглавници могат да имат различна продължителност на живота.

Алтернатива от полиестер или пух: Възглавниците, използващи полиестерни влакна или алтернатива от синтетичен пух, са най-разпространеният и рентабилен вид налична възглавница. Те обикновено продължават от 1 до 2 години.

Пенопласт: Пенопластовите възглавници обикновено се състоят от твърдо парче пяна и трябва да се сменят на всеки 2 до 3 години.

Мемори пяна: Подобно на възглавниците от пенопласт, плътните възглавници от мемори пяна издържат средно 2 до 3 години.

Латекс: Възглавниците от плътен латекс обикновено са по-издръжливи от пенопласта и възглавниците от мемори пяна. Латексовите възглавници обикновено издържат от 2 до 4 години.

Пух или пера: Възглавниците, направени с пух, пера или комбинация от тези естествени материали, обикновено издържат от 1 до 3 години.

Ще разгледаме няколко стъпки, които можете да предприемете, за да увеличите проактивно живота на всеки тип възглавница. Също така е важно да следите за признаци на износване, за да можете да смените възглавницата си, когато е необходимо.

Увеличете продължителността на живота на вашата възглавница

Средната възглавница трябва да издържи около 1 до 2 години, но има няколко начина да удължите живота й. Нашите съвети се фокусират върху това да поддържате възглавницата си чиста, за да предотвратите преждевременно разпадане на вътрешния пълнеж.

Поддържайте възглавницата си свежа

Използвайте протектор за възглавница

Подобно на протектор за матрак, протекторът за възглавница действа като бариера, която не позволява на телесни масла, мръсотия, прах и разливи да достигнат вътрешния пълнеж на вашата възглавница.

Почистете петна

Ако имате случайно разливане, опитайте се да почистите петното възможно най-скоро. Останалите петна могат да се залепят и да проникнат в калъфката на възглавницата.

Перете възглавницата си редовно

Редовното пране е от полза за вашата хигиена и продължителността на живота на вашата възглавница. Честото почистване премахва маслата и мръсотията, които могат да се натрупат с времето и да разрушат вътрешния материал на вашата възглавница. Не забравяйте да следвате препоръките на производителя, когато почиствате възглавницата си.

Знаци, че възглавницата ви има нужда от смяна

Възглавниците не се предлагат с точен срок на годност. Ще трябва да следите как възглавницата ви се чувства и как работи, за да знаете кога има нужда от смяна.

Възглавницата ви е на бучки : Когато възглавницата ви стане на буци и центрофугата в пералнята и сушилнята не помага, може да се наложи да я смените. Възглавниците с плюшен вътрешен пълнеж като пух, алтернативен пух или настърган дунапрен са склонни да образуват бучки. С течение на времето пълнежът натрупва мръсотия, влага, телесни масла и други отпадъци, които редовното пране не винаги може да премахне. Когато вътрешният пълнеж образува бучки, той губи способността си да осигурява постоянна опора.

Постоянни миризми или петна : Дори при редовно почистване, възглавниците са склонни да събират петна от пот и влага. След няколко години това може да доведе до трайно обезцветяване и дори миризми. Ако възглавницата ви пожълтее и мирише неприятно, време е да я смените.

Загуба на възглавница : След като е била компресирана за продължителен период от време всяка вечер, възглавницата ви може да започне да се сплесква. Плоската възглавница може да причини болка във врата, особено ако спите настрани.

Защо трябва да смените възглавницата си?

Вашата възглавница е ключова контактна точка между главата и леглото. Когато възглавницата ви остарее и започне да се разваля, това може да причини много проблеми. Ще разгледаме най-важните признаци, че е време да смените възглавницата си.

Смяната на възглавницата ви е хигиенична

Вашите чаршафи и пижама създават бариери за защита на вашия матрак. Вашата възглавница обаче влиза в пряк контакт с косата и кожата ви. В резултат на това възглавницата ви е по-вероятно да абсорбира и задържа потта, мазнините и мъртвите кожни клетки от лицето и косата ви. С течение на времето това може да доведе до обезцветяване, миризма и дори плесен.

Събуждате се с болки във врата или раменете

След 1 до 2 години нощна употреба, възглавниците са склонни да губят своята тавана. Възглавница, която е твърде плоска, не осигурява подходяща опора на главата ви или не поддържа врата ви подравнен с гръбнака. Ако редовно се събуждате с болки във врата и раменете, може би е време да смените възглавницата си.

Опитвате се да промените позицията си на сън

Добрата възглавница поддържа главата ви и поддържа врата ви в съответствие с останалата част от гръбнака. Идеалното положение зависи от това дали спите по гръб, настрани или по корем. Странично спящите, например, са склонни да предпочитат по-дебели възглавници със средна до висока височина, които могат да поддържат главата и да я държат повдигната над раменете.

Ако имате определено медицинско състояние или нараняване, може да се наложи да промените позицията си на сън.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *