„Златни визи“ – как супербогатите ще избегнат следващото затваряне на граници

„Златни визи“ – как супербогатите ще избегнат следващото затваряне на граници

За обикновения човек възможностите за пътуване в чужбина рязко намаляха след началото на пандемията. Но това не важи за богатите, които използват парите си, за да преминат през граници, които иначе биха били затворени за тях. В света на инвестиционната миграция, заявленията за нов паспорт не се основават на националност или гражданство, а на голяма банкова сметка и готовност да се преместите където и да било по света.

През последните месеци интересът към тези така наречени граждански инвестиционни програми (CPI) се увеличава. Нараства и използването на така наречените „златни визи“ за споразумения за пребиваване по инвестиции. Те са начин за ултра богатите хора не просто да разширят портфолиото си като преместят парите си в друга държава, но и да се възползват от ползите на гражданството, включително и получавайки нов паспорт.

През последните десет години главните причини богатите да участват в подобни програми бяха свободата на движение, данъчните облекчения и факторите на живот, като например по-добро образование или граждански свободи. Но след появата на COVID-19 мотивацията е само една – да се избегне неудобството от това, да си стоиш у дома при следващо затваряне на границите. Някои семейства взимат под внимание и здравеопазването, мерките срещу пандемия и потенциалните сигурни убежища, за да си гарантират резервен план за бъдещето.

План Б, но само за богати

„Хората вече искат застрахователната полица на алтернативно гражданство, което им дава план Б „, казва Доминик Волек, ръководител на консултантска фирма за пребиваване Henley & Partners, пред CNN. „Те са загрижени за здравеопазването и колко е подготвена една държава, защото това може да не е единствената пандемия в живота им. Богатите хора не планират 5 или 10 години напред в бъдещето, те планират 100 години напред щом става дума за богатството и благополучието им“, допълва той.

Именно заради това Henley & Partners отчитат повишен интерес към „златните визи“. Според доклада им, това се дължи на коронавируса, страхът за здравето и факта, че все по-често се говори за „Деня на страшния съд“. Между януари и юни 2020 г. запитванията са се увеличили с 49%, а подадените заявления са скочили с 42%.

Според статистиката Карибите дават най-много възможности, но цената за „златна виза“ е най-висока във Великобритания ($2 600 000). България също е сред дестинациите, които богаташите могат да изберат, като тук цената е 588 хил. долара.

Могъщата Черна гора

Що се отнася до конкретни програми за гражданство, Черна гора и Кипър са най-популярни сред богаташите. През последното тримесечие заявленията за тях са нараснали със 142% и 75%. Междувременно интересът към Малта е постоянен.

„Много хора се интересуват от Кипър и Малта, тъй като те предоставят на кандидата и семейството му неограничен достъп и свобода за заселване в целия Европейски съюз“, обяснява Волек. Той допълва, че там има по-голяма свобода на движение, но и по-добро образование и здравеопазване.

Програмите за пребиваване в Австралия и Нова Зеландия също се радват на голям интерес, но по друга причина – заради способността за справяне с кризи.

„Нова Зеландия бе на върха по отношение на това как се справи с пандемията, в сравнение с някои от другите обикновено по-предпочитани дестинации като Великобритания или САЩ“, казва Волек. Интересът може би се дължи и на няколко статии за иноватори, които са кандидатствали за „златна виза“ именно в Нова Зеландия и вече подготвят план как да оцелеят при евентуален Апокалипсис.

Разбира се, само много богати хора могат да кандидатстват по тези програми. За да отидеш в Австралия, трябва да отделиш между 1 и 3,5 милиона долара, докато Нова Зеландия ще върне на инвеститорите обратно между 1,9 и 6,5 милиона долара.

„Програмата на Нова Зеландия е доста гъвкава по отношение на това, в което инвестирате – стига да не е за ваша лична употреба“, обяснява Волек. Много от хората инвестират по 10 милиона щатски долара, за да създадат напълно самоустойчива търговска ферма. Така те не само са част от бизнеса, но и има къде да се скрият и да изчакат тежките времена, като тези, в които живеем в момента, да отминат.

Клиентите на тези програми също се променят. През последните 9 месеца все повече американци, индийци, нигерийци и ливанци заявяват участие в тях. Най-вече американците, чиито заявления скочиха с 700% през първото тримесечие на 2020 г. Те се присъединяват към постоянната клиентела на програмите от Китай и Близкия изток.

Рай без коронавирус

А някои богаташи просто търсят безопасно, отдалечено място, където да се скрият със семействата си. Дори и да нямат незабавен достъп до новия си паспорт, те все пак искат да са подготвени за следващата пандемия.

„Вече стана ясно, че по-малките държави са в състояние да се справят и управляват пандемията по-лесно. САЩ напълно загубиха контрол, но по-малките държави, като Карибите, Доминика, Антигуа и Барбуда или Сейнт Китс, бяха по-малко засегнати „, казва Нури Кац, основател на международната финансова консултантска компания Apex Capital Partners.

В допълнение малките островни държави в страните от Карибите осигуряват сравнително евтин CIP и по-голяма свобода на пътуване.

„Богаташите от Бангладеш например притежават един от най-лошите паспорти в света по отношение на свободата на пътуване – трябва ви виза, за да отидете навсякъде. Но ако дарите 100 000 долара на правителството на Антигуа и Барбуда, плюс такси, четиричленното ви семейство може да получи втори паспорт за около четири до шест месеца“, обяснява Волек.

Кац обаче забелязва и друга мода – все повече хора търсят паспорти, за да не се съобразяват с бъдещи забрани за пътуване. А и дори някои държави да се отворят за външни посетители, понякога се изисква определен паспорт, за да влезеш на територията им така, както Европа сега е почти недостижива за американците. Но ако си богаташ от САЩ, но имаш кипърски паспорт, то ти ще можеш да пътуваш навсякъде.

„Хората осъзнават, че този вирус ще е тук задълго и се питат: „Как да коригираме активите си, включително и гражданството си, за да можем да водим начина на живот, който искаме?“.

Така хората, които искат да пътуват свободно из Европа започват да обмислят придобиването на гражданство“, обяснява тя.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *