Златанов: Ще въведем зелен сертификат на всички места, които се посещават и са критични

Златанов: Ще въведем зелен сертификат на всички места, които се посещават и са критични

В София и страната няма недостиг на ковид легла. Няма сигнали за отказан или забавен прием на пациенти. Това заяви заместник-министър Александър Златанов в студиото на сутрешния блок на БТВ.

По думите му ще се предприемат мерки към преструктуриране на болничните заведения, ако леглата се изчерпат. Целта е да се намалява максимално забавянето на останалите медицински дейности.

„Персоналът е същият, който и при първата и втората вълна. Разбира се, че не е достатъчен“, коментира още той.

Златанов беше категоричен, че здравната система е натоварена, но не е претоварена. Заместник-министърът анонсира нов препарат за лечението на COVID-19.

По темата с мерките заяви: „Страната навлиза в червената зона. В рамките на тази седмица ще излезе заповед, която ще очертае мерките, а днес в 14 ч. ще се даде конкретика. Ще въведем зелен сертификат на всички места, които се посещават и са критични. Така ще се гарантира, че там няма да попадне заразен с ковид. Водим директни разговори с браншовете“.

Той уточни, че сертификатът ще бъде въведен в лечебните заведения и домовете за грижа за възрастни хора.

„Нагласата е да бъде въведен сертификатът там, където се събират хората и има шанс да тръгне зараза. Ако има сертификат, ще присъства публика на спортните събития. Хората, които ще посещават заведения, ще трябва да имат сертификат“, каза Златанов.

По думите му изискването за зелен сертификат ще бъде въведено поетапно. Зеленият сертификат ще се получава при следните опции: ваксиниран, преболедувал човек или при направа на PCR или антигенен тест.

Заместник-министърът съобщи, че около 3 млн. и половина ще струват безплатните за гражданите тестове, които в момента се правят пред заведенията. Тези тестове ще бъдат безплатни, но ще трябва да се заплати самото извършване на изследването от страна на лабораторията, за да бъде издаден зелен сертификат.

Според него наличието на антитела не е безспорен показател за безопасност на човек. Обмисля се задължителна ваксинация за медицинските лица. Плащане от страна на пациентите, които не са ваксинирани, не е една от мерките, които се обмислят.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *