Зеленият сертификат отново скара депутатите

Спор относно зеления сертификат отново възникна по време на днешното пленарно заседание на Народното събрание. Този път поводът е въвеждането на дистанционно участие в заседанията на Народното събрание на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19.

Професор Асен Балтов от ПГ на ГЕРБ-СДС поиска към правилата да бъдат включени и депутати без зелен сертификат. Това на практика предполага, че всеки народен представител, който няма пълен завършен ваксинационен цикъл, няма направен тест за коронавирус или няма сертификат за антитела, ще присъства на пленарните заседания в парламента онлайн. Според депутата това ще покаже на българите добър пример. “Не може зелените сертификати да важат за всички, а народните представители да са облагодетелствани”, допълни още Балтов.

Предложението му отключи бурна реакция от някои от парламентарно представените партии. Георги Свиленски от БСП заяви, че всички дебати по тази тема, които се водят в Народното събрание, мотивират хората да не се ваксинират и имат обратния ефект.
От “Възраждане” подчертаха, че според тях тази мярка е дискриминационна и трябва да бъде премахната като практика у нас. Станислав Балабанов от “Има такъв народ” също изрази същото мнение. Той заяви, че сертификатът забранява на хората да имат достъп до работата си и коментира, че от ГЕРБ си противоречат – хем изразили неодобрение към мярката, хем настояват да се въведе и в НС.

Проф. Костадин Ангелов от ПГ на ГЕРБ-СДС изрази мнението, че в действителност мярката е дискриминационна за близо 75-те процента от българите, които не са ваксинирани, но това изискване се спазва също от голяма част от тях, включително и от децата, които ходят на училище. “Дали една мярка е дискриминационна или не, не може да бъде преценено от нас, а от Комисията по дискриминацията, това е органът, който трябва категорично да каже. В България от COVID-19 загинаха по официални данни близо 30 хил. души, на първо място сме по смъртност в Европа и на второ в света. Когато говорим за дискриминация и права, трябва да споменем, че най-висшето право, което е гарантирано в българската Конституция, е правото на живот. Посегателството на това се наказва като най-тежко престъпление”, заяви Ангелов. По негови думи ролята на зеления сертификат в НС да се гарантира, че чрез контактите с близките си и колегите си, депутатите не застрашават правото им на живот. Той даде пример с Канадския парламент, където достъпът е забранен за хора, без пълен ваксинационен цикъл и изтъкна, че в „Харвард“ също има такова изискване. Изказването му е намек към Кирил Петков от ПП с призив парламентарната група да подкрепи предложението на ГЕРБ.

От ПП пък изразиха мнението, че темата е извън контекста на днешните предложения за правила за дистанционна работа на народните представители.

Джевдет Чакъров от ДПС заяви, че от парламентарната група ще подкрепят предложението на бившите управляващи и изтъкна, че всички нейни членове са ваксинирани доброволно. По негови думи трябва да се даде този пример на цялата ни общественост и по този начин да се помогне на хората да преодолеят страха си от ваксиниране.

„Аз не чух възражения по същество. Световната научна мисъл се е изказала по въпроса, нашите колеги лекари също. Аз също съм лекар и определено моята позиция е ясна. Искам да попитам колегите, които възразяват и наистина всяват страх в хората. Някой от вас влизал ли е в реанимация, виждал ли е интубирани болни? Аз и колегите лекари сме виждали. Начинът, по който можем да пресечем пандемията е иначе ограничаването на разпространението.“, заяви Чакъров и призова за доброволна ваксинация. Той изтъкна, че зеленият сертификат може да бъде издаден и след направен тест и следователно не задължава хората да се ваксинират, ако е против волята им.

Александър Симидчиев от ДБ заяви, че от парламентарната група този път ще се въздържат от гласуване на тази точка в правилата за дистанционно гласуване, но са „за“ влизането в парламента със зелен сертификат и те ще одобрят това предложение, когато то бъде направено.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ пък заяви, че ако се въведе зеленият сертификат като изискване за работа в Народното събрание, то трябва да има изискване за тест за интелигентност. Депутатът се съмнявал обаче, че от ГЕРБ можели да го спазят./monitor.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *