25 февруари, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Зелените коридори удрят драстично оборотите на малките хранителни магазини

Зеленият коридор за пазаруване, който бе въведен от 13.30 ч. до 16.30 ч. за хората над 65-годишна възраст, има „убийствен” ефект за малките хранителни магазини. Причината е, че тричасовото ембарго удря допълнително върху оборотите, които от началото на пандемията са спаднали наполовина. Това установила репортерска проверка на в. „Струма“ вчера в следобедната часова зона за пазаруване на пенсионери в няколко магазина в центъра на Благоевград.

Ето каква е равносметката на бизнесмена Васил Влахов, който е собственик на магазин „Космос“: „Вчера, в неделя, в този зелен коридор дойде само един възрастен човек, който си купи 200 г сирене. През тези 3 часа върнахме 100 човека. В делнични дни след 13.30 ч. идват предимно деца и ученици до 3-4 клас основно за вафли, сладкиши, минерална вода, сокчета, но ние сме длъжни да ги връщаме. Майки с деца, бременни – пак ги връщаме. Дори и да искаш да ги обслужиш, не можеш, защото нарушаваш заповедта на здравния министър. В коронакризата оборотите ни паднаха двойно, като ние вече не говорим за печалба, а за оцеляване. През зимата рано се стъмва.

В 18 ч. вече човек няма на улицата. Кога ще пазаруват хората в активна възраст, ако не през деня? Това рефлектира и върху нас, търговците, защото разчитаме на работа, за да поддържаме персонала. Ние имаме 6 човека персонал, които, за да си изкарат заплатите, трябва да има клиенти. А то няма и положението е, меко казано, трагично. Ние сме принудени да съкращаваме хора или да затворим магазина и да ги пратим на борсата. Този зелен коридор следобед е безсмислен. По-добре да бъде от 8 до 10 ч. сутринта, защото възрастните хора стават рано. Те могат да дойдат и след това, когато пожелаят. За тях няма ограничения, те са за хората под 65 години, тези, които са трудоспособни. Това не е ли дискриминация?”, пита търговецът Васил Влахов.

Следобедният зелен коридор за пазаруване за пенсионери не одобрява и Роси Стамболийска, която има малък хранителен магазин на гърба на областната управа. „Вместо да се връщат хора в тази часова зона, по-добрият вариант е, ако има възрастни, първо те да бъдат обслужени. А другите, по-младите, да изчакат. Това в малките магазини може да се направи. Защото по-младият човек може да е с малко дете, да пазарува за болен, който не може да излезе. Може да пазарува за карантиниран, както днес ми се случи. Мъж, на когото баща му и брат му са под карантина, трябва да излезе от работа и да напазарува. Защото после трябва да си прибере детето от детска градина. И ти ако не го допуснеш, кога ще смогне? Като пенсионер с 250 лв., колко пъти ще вляза да пазарувам в магазина? Не е добре измислено, но трябва да спазваме заповедта, докато не се промени”, категорична е Росица Стамболийска.

Междувременно вече започнаха и проверки на РЗИ и полицията за спазване на часовите ограничения за пазаруване. Първите проверки са в големите хипермаркети, няма да подминат и по-малките. „Щем-не щем, ще свикнем и няма да допускаме клиенти, защото само глоба за нарушение ни липсва, за да ни съсипят съвсем”, категорични са управителите на търговските обекти.

Възрастните ще имат на разлопожение два „зелени коридора” за посещение на аптека. Аптеките така трябва да организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в часовете между 8.00 и 10.00 часа и 13.30 и 16.30 часа.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *