Здравният министър: Ще затегнем мерките, ако ръстът на заразата продължи

Здравният министър: Ще затегнем мерките, ако ръстът на заразата продължи

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че към момента България се справя с разпространението на коронавируса и в НОЩ са доволни от резултатите досега. В същото време обаче той бе категоричен, че настоящите „меки“ мерки ще бъдат веднага затегнати, ако заразата продължи да се покачва, каквато тенденция се наблюдава, макар и не в експонненциален ръст.

„При достигане на заболеваемост от над 200 души на 100 000 – то ще се наложи смяна на курса и ново затягане на мерките. А у нас те са сред най-меките в света. Вече има области, където тези нива са достигнати, но това не е навсякъде. В щаба получаваме постоянно данни от районните РЗИ-та. Следим ситуацията ежечасно и ще реагираме. Поставили сме си граница, която ако бъде премината ще трябва затягане“, обясни Ангелов на редовния си седмичен брифинг.

Той заяви още, че се надява ваксинацията у нас да бъде засилена. Има обаче сведения, че много хора, които предварително са заявили, че искат да бъдат имунизирани, впоследствие не се явяват в уречения ден и час и това вреди на плановете.

Половината от страната е в „червената зона”. В 14 области заболеваемостта от COVID-19 е над 120 на 100 хиляди души население. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

България се нарежда на 25 място по заболеваемост в Европейския съюз и на 5 място на Балканите. 7,3 на 100 хиляди души население е смъртността, което ни отрежда на 15 място в ЕС.

Разликата в заболеваемостта в страната надминава 18 – 19 пъти между Търговище и Кюстендил.

Процентът на положителните за британския вариант на вируса в Кюстендил е твърде висок. Неговото разпространение няма как да бъде спрян, той ще продължи, заяви още Кунчев.

Държавният здравен инспектор съобщи, че все още нямаме случаи на вариантите на COVID-19 от Южна Африка и Бразилия.

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви от своя страна, че тенденцията е ясна – има увеличение на случаите на COVID-19. 24% е нарастването на случаите в сравнение с миналата седмица на базата на 100 хиляди души.

Намираме се на нивата на около 22 октомври 2020 година. Кривата все още не е много остра, намираме се във фазата на бавно нарастване. Не е такъв случаят в Кюстендил обаче, коментира ген. Мутафчийски.

По думите му от 4 седмици смъртността е на приливи и отливи – между 7 и 9%. Нивата на смъртността отговарят на нивата на 5 ноември миналата година.

 

NOVINI.BG

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *