4 март, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Здравният министър проф. Костадин Ангелов откри лабораторията за PCR изследвания в МБАЛ – Разлог.

Професор Ангелов акцентира върху важността на новото медицинско звено, което изключително много улеснява навременната и бърза диагностика при случаи на COVID-19.
„Понякога забавянето с часове на правилната диагноза, е свързано с успеха и изхода от лечението. Сега само два часа може да имаме най-високата степен на диагностика на COVID-19 в болницата в Разлог. Преди ставаше за 24 часа”, каза още министър Ангелов. На място той разговаря с екипа на лабораторията – д-р Йовка Божанова, лаборантът, както и с д-р Елена Рускова – ръководител на Отделението по образна диагностика в Разлог, както и с рентгеновите лаборанти, които през последната почти една година са в непрекъснат режим на работа за рентгенови изследвания и дигностициране на пациенти с COVID-19.
Още преди няколко месеца министър Ангелов обеща съдействие и средства за оборудване на PCR лаборатория за болницата в Разлог, където се приемат, лекуват пациенти от 4 общини в региона. Сега вече тя официално работи.
„Инвестицията е в размер на около 150 хил. лв. като над 90 хил. лв. са от Министерството на здравеопазването. Останалите средства са от общината – за ремонт и дообродуване на лабораторията. Хората могат вече да бъдат спокойни, че за тях е осигурена най-добрата диагностика”, посочи министър Ангелов.
Относно ваксинационната кампания той съобщи, че конкретно за отдалечените райони ще бъде създадена организация, и там, където хората нямат достъп до личен лекар на място след координация с кметовете ще пристигат мобилни кабинети, личните лекари ще разчитат и на полицията за поставяне на ваксини в труднодостъпни райони.
Нямаме притеснения по отношение на стремглаво покачване на данните с новозаболелите, коментира проф. Ангелов. Разпределени са дозите по всички Регионални здравни инспекции в страната, като Министерството на здравеопазването е взело мерки и за една притеснителна тенденция – своеобразно презапасяване в някои РЗИ. Стриктно ще се следи за разпределение и съответно ползване и поставяне на ваксините.
Министър Костадин Ангелов изрази специална благодарност на лекарите, медицинските сестри, които работиха в непрекъснат режим на работа през уикенда, както и на всички български граждани, които повярваха в науката.
bnr.bg
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *