Здравният министър поиска оставка на директор на болница

Здравният министър поиска оставка на директор на болница

Здравният министър Костадин Ангелов поиска оставка на директора на Четвърта градска болница в София след телевизионен репортаж, излъчен по БНТ.

Самият министър разкри, че „няколко пъти е изгледал материала, озаглавен „Една нощ с линейка: Как минава дежурство по време на COVID-19“.

От репортажа става ясно, че на пациент с остри симптоми е отказан прием в болница, защото не може да покаже на хартия резултат от PCR тест, пише OFFnews.

„Министерството е казало още в началото на пандемията „тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация“. Правило! Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. В конкретния случай дори говорим за доказан COVID-19. Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си „чисти болници“. Няма да стане!“, коментира Ангелов.

„След 20-те секунди, които чух по БНТ: Настоявам кмета Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска. Има или няма организация и каква е тя – отговорен е мениджърът на ЛЗ.

За отказващите да открият легла – вкарвам в НС законов текст, на чието основание такива болници няма да работят с НЗОК.
Ок, „чиста болница“, но без публично финансиране“, пише здравният министър във фейсбук профила си.
Репортажът разкрива грозни истини за системата

В репортажа за БНТ журналистката Мария Костова пътува с екип на спешна помощ, който се отзовава на повикване от пациент с Ковид.Оказва се, че пациентът се е влошил и е за прием в болница. Медикът в екипа, д-р Лунд, разговоря с Координационния център е насочен към Четвърта градска болница. Там обаче над половин час лекар не ги посреща, тъй като се оказва, че тъкмо са приели друг пациент с коронавирус и дежурният лекар  е в отделениет.

„Ето кой ни посреща – двамата най-големи специалисти – санитарката и охраната, пушещи, с маски под носа и под брадичката. Дежурен няма – има де, но аз не го виждам!“, коментира д-р Лунд.

„Може да имаш дефицит на легла, дефицит на кадри, ние със сигурност, но най-важното е, че имаме дефицит на система. Това е основата! Дори и да си набавиш другите 2 неща, нищо няма да направиш! Една такава форсмажорна ситуация като пандемията, просто разкри истината!“, добавя медикът от Спешна помощ.

Дежурният лекар в болницата накрая се появява. Заедно с него идва и първият проблем – хоспитализацията е невъзможна без документ от Координационния център и положителен PCR. Спешният екип не разполага с тях – Координационният център ги е насочил към болницата по телефона, а положителният тест не е разпечатан. Налага се това да бъде обяснено няколко пъти – първо на дежурния, след това и на неговия началник. След дълъг административен спор, следва още по-дълъг професионален. Отговаря ли пациентът на условията за хоспитализация или не – двамата лекари излагат своята трактовка по въпроса. Резултатът – пациентът няма да бъде приет, разказва Мария Костова в репортажа.

Началникът нарежда на дежурния лекар какво да напише в документите и линейката трябва да върне болния в дома му. Минали са почти два часа от пристигането им пред болницата. И до този момент никой от лечебното заведение не е видял пациента, за да провери състоянието му. Това е и основният упрек на д-р Лунд. Дежурната лекарка обаче решава да го види. Спешният медик пък води нови дълги разговори с Координационния център. Самият пациент коментира случващото се като безобразие. И докато екипът на Бърза помощ ни обяснява по какви причини се е стигнало до тук, дежурната лекарка се появява отново на тротоара и заявява, че на своя глава ще приеме болния.

Репортажът завършва с добра и с лоша новина.

Пациентът все пак е бъде приет. Когато му го съобщават в линейката, не може да повярва. И пита доктора защо още е тук. Отговорът е показателен:

– Те затова снимат, днес ми е последното дежурство, от другия месец съм в Щутгарт … Заминавам…

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *