Здравният министър: Амбицията ни е да достигнем 70% ваксинирани българи

Здравният министър: Амбицията ни е да достигнем 70% ваксинирани българи

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, шефът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, председателят на Националния ваксинационен щаб д-р Красимир Гигов посрещнаха първите дози ваксини срещу COVID-19 у нас.

9 750 дози ще бъдат разпределен между различни 6 региона, което означава, че ваксинираните ще са наполовина. „Почваме логистиката по разпределението. След по-малко от част тръгва първият лъч по посока Пловдив и Бургас. Утре в София, Пловдив и Бургас ще започне ваксинацията в болници.”, заяви проф. .д-р Ангелов.

Министърът обясни, че той ще бъде първият ваксинират. Враца и Търново ще получат ваксините си от София на 28-и.

Здравният министър обясни, че броят на желаещите медици да се ваксинират нараства.

„Амбицията ни е да достигнем 70% ваксинирани българи. Тогава ще хвърлим маските, ще виждаме близките си. Ще ходим на театър. Това е цената“, каза той.

„Важно е първите хора, които получат ваксината, да са на първа линия-тези, които се борят в очи със заразата. Длъжници сме на възрастните хора. Когато дойдат повече ваксини, ще изпълняваме фазите едновременно. Ще се насочим към домовете за възрастни”, съобщи проф. д-р Ангелов. Януари се очаква у нас да пристигнат още над 60 000 дози.

Пристигнали са и информационни материали за лекари и пациенти, с които да придобият достатъчно информация за процеса на ваксинация и ваксината.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.