За пръв път: Белгийска котка пипна Covid-19 от стопанина си

За пръв път: Белгийска котка пипна Covid-19 от стопанина си

Ветеринарният факултет към университета в Лиеж, Белгия, потвърди случай на котка с коронавирус, обяви Стивен ван Гухт, председател на научната комисия за коронавируса към правителството, информира „Политико“, цитиран от varna24.bg.

Той поясни, че стопанинът е заразен с коронавируса и котката е била в близък контакт с него. Една седмица след като стопанинът развил симптоми, котката имала проблеми с дишането, а също диария и повръщане.

За пръв път: Белгийска котка пипна Covid-19 от стопанина си

Важно е да се подчертае, че това е изолиран случай и че няма индикации да се случва често, отбеляза Гухт и подчерта, че в този случай котката е жертва на вирусно заболяване, предадено от човека.

Междувременно през последните 24 часа има 1049 нови случая на заболели хора от вируса в страната, с които се увеличават до 7284. 490 души са хоспитализирани, а 183 са изписани през последните 24 часа. В момента в болница са 3042 души, от тях 600 са в интензивно отделение – увеличение с 85 в сравнение с вчера – и 489 са с апаратна вентилация или със 78 повече от вчера. Общо 289 души са починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 559 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 25 000. Регистрирани са случаи в 199 държави.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *