Защо на Света гора е забранено да стъпват жени

Защо на Света гора е забранено да стъпват жени

Твърди се, че забраната се простира отвъд човешкия свят, така че присъствието на женски домашни животни също е забранено

Всички сме чували, че на Атон е забранено за жени. Знаете ли, обаче, защо е така?

Всъщност това е въпрос, на който няма еднозначен отговор. Днес има само легенда и няколко писмени свидетелства.

Според легендата веднъж Богородица плавала в морето със Свети апостол Йоан към Кипър, когато се разразила голяма буря. Това ги принудило да акостират на Атон, близо до сегашното пристанище на манастира Ивирон.

Мистичният манастир-крепост на Архангел Михаил, който всеки мечтае да види

Дева Мария излязла на брега и, възхитена от красотата, благословила и помолила Исус да ѝ даде полуострова. Тогава се чу глас: „Нека това място бъде твое наследство и твоя градина, рай и небе на спасение за тези, които търсят спасение“.

От този момент нататък Света гора е посветена на Богородица и затова други жени не се допускат там.

Едно малко по-прозаично обяснение гласи, че Света гора е място, където живеят само мъже монаси и че на жените е забранено да влизат, за да не ги изкушават и да отклоняват техните мисли мислите от мисията им. До 11-и век на полуострова се толерирало присъствието на пастири, а след това Вселенският патриарх строго забранил присъствието им.

На полуострова не се допускат дори женски животни?

Твърди се, че забраната се простира отвъд човешкия свят, така че присъствието на женски домашни животни също е забранено на Света гора.

Има само две изключения – котките (които ловуват мишки и по този начин пазят храната, а също и древните ръкописи, открити в манастирските архиви) и кокошките (които снасят яйца, чиито жълтъци се използват за направата на бои, нужни в иконописта).

В предхристиянските времена Атон всъщност е бил известен със своите политеистични храмове, а храмът на Зевс Гръмовержец на самия връх на планината е бил особено известен. Около тези култови места са живели хора, но кога и защо са били изселени не е съвсем ясно.

Легендата разказва, че в момента, в който Богородица стъпила на брега, всички езически храмове се сринали, включително и храмът на Зевс. Виждайки това, жителите на Атон приели християнството и построили дървения манастир на в чест на Свети Климент на мястото на храма на Зевс.

Историците смятат, че арабските пирати са „главните виновници“ за изселването на населението от това място. Те тероризирали крайбрежните градове на Халкидики и хората избягали от Атон. Останали само шепа бедни отшелници, които не били пострадали от морските разбойници, защото нямало какво да им вземат.

Науката твърди, че едва от 7 век има писмени сведения за Атон, който тогава става убежище за монаси бежанци, бягащи от ислямските нашественици.

Света гора е формално основана като монашеска общност през 963 г., когато монахът Атанасий основава манастира Велика лавра, днес най-големият и най-важен от 20-те манастира. Манастирът се е ползвал със закрилата на византийските императори.

В дните на най-голямото си величие на Атон е имало 150 манастира, от които 40 големи, включително грузински и италиански. Манастирите с преобладаващо българско присъствие са били цели 6-7, а според някои източници дори осем. Но това е било във времена, когато България е била наистина велика държава.

От 20-те манастира днес един е български – Зографския. Важният за нас Хилендарски манастир е сръбски.

Според една легенда Богородица позволила на сръбския цар Душан да доведе съпругата си императрица Йелена в Хилендарския манастир, за да се спаси от чумата. Но от уважение към светинята императрицата  останала в хилендарското пристанище Хрусия, а на сушата я носили в носилка, за да не стъпи на земята и да наруши закона.

Друга сръбкиня се споменава като човек, който може да е посетил Света гора. Манастирът „Свети Павел“ е построен от деспот Георги Бранкович и заедно с няколко други светилища е дарение от дъщерята на деспота Мара. Турските хроники сочат, че по този повод Мара е посетила Света гора, а манастирското предание казва, че е вярно, че последният османски султан (тя е била омъжена за султан Мурат II) е основател на манастира, но тя не е стъпвала на земята на полуострова, защото знаела, че за жени е забранено.

Затвор за неспазване на забраната

До началото на 20-ти век до Атон е било възможно да се стигне през провлака, който свързва полуострова със сушата.

По времето на гръцката гражданска война, Атон е убежище за много бежанци, между които е имало жени и девойки.

Най-красивите изолирани манастири в света чакат поклонници

След като някои жени започнали да използват този път, за да влизат тайно в Атон, гръцките власти издигнали висока ограда на това място и строго забранили влизането на пешеходци, независимо от пола. Наказанието за нарушаване на тази заповед е една година затвор./blitz.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.