Защо е важно, че „Майкрософт“ избра Гърция, а не България

В понеделник американският технологичен гигант „Майкрософт“ обяви в Атина, че ще инвестира близо 1 млрд. долара в страната. Става дума за инициативата GR for GRowth с изграждане на центрове за данни и регионален Microsoft Cloud плюс обучаване на около 100 хил. души за работа с дигитални технологии до 2025 г. Това ще е в помощ на граждани, бизнес и правителството.

Защо изборът на „Майкрософт“ да отиде в Гърция е важен за нас?

Важен е, защото това е шамар, който ни показва къде всъщност е проблемът в България.

Гърция има по-лоши IT кадри от България!

Гърция има по-високи данъци от България!

Гърция има по-скъп ток от България!

Гърция има по-топъл климат и съответно през лятото поддръжката на data център е по-скъпо!

Гърция има по-лоша интернет свързаност от България!

И въпреки това „Майкрософт“ избра Гърция.

Защото институциите на Гърция работят по-добре.

Защото правната рамка на Гърция е по-добра.

Защото в Гърция може да нямаш толкова добри кадри, но те имат работещи Сини карти и можеш да привлечеш бързо такива от целия свят, а тук не е така.

Защото Гърция може да има много проблеми, но „Осемте джуджета“ трудно ще се случат там по този начин.

Изборът на „Майкрософт“ показва, че „IT Хъб на Балканите“, „Силициева долина на Европа“, „Стартъп инкубатор“ и т.н. не се става с евтина работна ръка. Ще споделя няколко истории, които според мен показват ефекта от проблемите в институциите в България:

История 1: Когато някоя компания започва преговори за такава сделка най-често тя минава през Агенцията по инвестиции. В BESCO имаме опит с компании минаващи от там. Процес, който трае понякога 2+ години. Хората губят пари и спешно имат нужда да им се оправят документите, нашите не отговарят с месеци на мейли, а по телефона отговарят неща от сорта на “Звъннете другия месец, защото този имаме едно събитие!”. “Звъннете другия месец, защото отпуски…”

История 2: Имахме среща на ниво членове на Министерски съвет и ни питат:

– Можете ли да помогнете Google да отворят Google campus в България

– Google трудно ще отвори такъв, защото за Източна Европа имат в Полша. Дали може да се говори за подобно нещо, но от друга компания?

– Борисов знае Google!

История 3: Това не е история, а просто гледах лайф на премиера от преди няколко дни. В него той беше много горд как не сме тръгнали да правим двигатели за коли и те сега като стават електрически старите двигатели не им трябват. А ние си правим стъкла, врати, фарове…все неща, които ще им трябват!?

Това, че на най-високо ниво в правителството не се разбира разликата в добавената стойност на различните производства е фундаментален проблем.

Това, че институциите ни не разбират своята роля и отговорност в привличането на инвестиции и създаването на средата, в която живеем и правим бизнес е фундаментален проблем!

Това, че на най-базовите нива в обществото ни не се разбира, че по-високи пенсии/заплати е свързано с производството и износа на по-успешни продукти и компании е фундаментален проблем!

Производството в 21 век не са домати, не са и стъкла или врати. В 21 век производството е свързано с високите технологии на първо място. Те не са отделна индустрия, те променят всяка една индустрия. Състезанието в това, коя страна ще привлече големите играчи и ще създава среда за създаване на свои такива определя след това и стандарта на живот в съответната страна. Не асфалта…не фаровете…не кравите, не доматите, не популизъм “да вземем парите от средната класа и да ги дадем на по-бедните”.

А за нашите институции и управляващи все още технологиите, стартъпи, IT…това са като екзотична глезотия, която е хубаво да св показва пред гостите, но реално им е все тая дали я имат или я нямат. 3 години ми е опита в борбата за създаване на по-добра среда и 3 години имаме борба на всяка стъпка…просто защото за тези хора това не е приоритет…не е като асфалта. И докато това не се промени повечето българи ще са обречени да стоят около и под нивото на бедност.

Автор Добромир Иванов, Председател на BESCO – Българската стартъп асоциация, Коментарът е от личния профил на автора във „Фейсбук“, публикуван първо в Дневник.бг. 

 

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *