Затягат COVID мерките

Здравните власти планират затягане на мерките срещу COVID-19 у нас поради стремглавото нарастване на положителните случаи. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Здравните власти ще въведат ограничителни мерки, с които да повлияят разпространението на коронавирусната инфекция. За целта от ведомството в продължение на дни организират срещи какви точно да бъдат тези мерки. Вече се проведоха срещи с организации на лечебни заведения, със здравните инспекции, с водещи имунолози, епидемиолози. След като приключат всички консултации, главният държавен инспектор ще предложи пакета мерки, които здравните власти да одобрят. Това трябва да стане до дни, обясни още зам.-министър Александър Златанов.

Пред медии той посочи, че хората, нуждаещи се от интензивни грижи, от 100 вече са нараснали на 160 само за ден и посочи, че се завсилва интензитетът на пандемията. Зам.-министърът изтъкна, че Делта варианта доминира и е два пъти по-заразен. По думите му нивото на разпространение вече е високо, заболелите е вече от 29 до 39-годишна възраст. „Страните разчитат на нивото на имунизация и противоепидемичните мерки. За съжаление ние не може да разчитаме на първото, защото имунизираните са около 20%, преболедувалите са до 40%, което е твърде ниско ниво на защита срещу тази вълна. И затова трябва ефективен контрол върху противоепидемичните мерки“, посочи той. По думите му здравните власти „ще се опрат“ на плана, който е разработен, тъй като е широкообхватен.

„Мерките ще са насочени към тази група, която е най-силно заразена от новата вълна, поради това, че посещават места с повече хора, разстоянието е по-близко и има достатъчни условия за разнасяне на Делта варианта“, допълни Златанов.

Той обясни още, че в началото на идната седмица вероятно ще бъдат въведени и ще се следи стриктно контрола върху изпълнението. Мерките ще са за цялата страна, но все още не са формулирани точно какви ще са.

Стана ясно още, че здравните власти подготвят болниците да имат достатъчна леглова база и за деца, тъй като Делта вариантът засяга по-силно и тежко деца и млади хора.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *