Затварят училищата в Благоевградско!

И училищата в Благоевград ще бъдат затворени днес, даде да се разбере на брифинга доцент Ангел Кунчев. Обстановката в центъра на Пиринска Македония е подобна на тази в Търговище. Министър Ангелов препоръча да не се пътува до двете области.

Попитахме доцент Кунчев дали ще се дадат указания в обратна посока – жители на двете области да не ги напускат.

„Няма как. Това означава връщане на КПП-ата, което е невъзможно. И да излезем с пепоръка, всичко е въпрос на съвест, така че няма смисъл“, каза доцент Кунчев.

Той беше попитан и как да реагира лекар, чийто пациент е установен с коронавирус. „И досега лекарите контактуват непрекъснато със заразно болни, не е новост при тях, така че едва ли се нуждаят от допълнителни указания. Хубаво е при съмнения да затворят за 5 дни и да си направят тест. Но един лекар контактува с толкова много хора, вероятно и безсимптомни, така че едва ли може да знае кога е бил в контакт“, отсече Кунчев.

Той не намери доводи в оплакванията на някои болници, най-вече частни, че нямат персонал за COVID-19 отделения.

Специално по темата министър Костадин Ангелов похвали Пловдив. „От старта на пандемията пловдивски частни болници се включиха активно и помогнаха за приема и лечението на пациенти. Те служат като добър пример“, сподели професорът.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *