Засилват се проверките за носене на маска в градския транспорт в столицата

 Тази седмица полицаи и контрольори спираха произволно избрани автобус и глобяваха всеки без маска. Сега проверките се насочват и към метрото. Предвидени са и солени глоби, съобщи NOVA.

Масираните проверки ще започнат този понеделник. Те ще бъдат както в метрото, така и по автобусните и трамваините спирки, най-често на началните и крайните точки. Ще се проверява не само дали носим маска, а и дали е правилно поставена. Глобата стига до 300 лева. „Освен във вестибюлите в метрото, ще се проверява дали носите маска и дали я носите правилно вече и в мотрисите. Толерантността ще бъде нулева, така че приканваме столичани да спазват установените норми”, заяви Димитър Дилчев от ЦГМ.

Само през последните 24 часа контрольори и полицаи са засекли 25 души без маска в метрото. Пътуващите посрещнаха новината за проверките с одобрение. „Нося маската по собствен избор, искам да предпазвам и околните хора. Доста често виждам хора без маска. Те казват, че много ги задушава, не могат да дишат. Аз дори бягам с нея, по 20-30 км. и съм си ок”, коментира един от тях.

Контрольорите споделят, че пътниците в метрото са по дисциплинирани от тези в наземния транспорт. „През нощта всяка станция се измива, като в машините, които мият станциите, се добавят дезинфектанти”, заяви Стоян Братоев – изп. директор на „Метрополитен“ ЕАД.

Заради пандемията, използващите обществен транспорт са намалели и са едва 65% от пътуващите през миналата година.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *