Заради мръсния въздух: Община Благоевград обмисля въвеждането на нискоемисионни зони

Заради мръсния въздух: Община Благоевград обмисля въвеждането на нискоемисионни зони

Високи нива на мръсен въздух и фини прахови частици над допустимите норми отчитат измервателните станции в Благоевград през последните няколко дни. Това е и една от основните причини местната власт там да създаде отдел по “Екология“.

Отоплението с твърди горива и парниковите ефекти от автомобилите заради тежкия трафик в ранните сутрешни часове е доста сериозен проблем за Благоевград.

„Община Благоевград кандидатства и беше одобрена по програма „Околна среда“ за този програмен период с определен бюджет от близо 22 млн. лева за подмяна на печки на твърдо гориво. Надяваме се, че този процес ще започне още от тази година и през следващия отоплителен сезон да имаме голям брой домакинства с подменени печки на твърдо гориво“, обясни пред БНТ Наталия Димитрова-Петрова – директор на дирекция “Екология“ в община Благоевград.

От общината обмислят въвеждането на нискоемисионни зони, както и реорганизация на системата за паркиране в града, насърчаване на използването на велосипеди и ходенето пеша, както и градски транспорт.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *