Заради коронавируса жителите на село Илинденци ще останат без най-обичания си празник

Заради коронавируса жителите на село Илинденци ще останат без най-обичания си празник

Заради коронавируса жителите на село Илинденци ще останат без най-обичания си празник, посветен на Трифон Зарезан и виното. Няма да има 29-о издание на уникалното събитие, което води тук и много гости, пише Илинден прес. „Това е емблемата на нашето населено място. Много искаме да го проведем, но ще се съобразим със здравните власти. Много ни е тъжно, че ще останем без празника, но няма да рискуваме здравето на хората, макар че празнуваме на открито, в лозовите масиви край селото”, сподели кметът на Илинденци – Илия Башлиев.

Празникът винаги се провежда в първата събота на месец февруари. Стотици хора посрещат в последните години боговете на виното в местността Масовец, където се ширят хиляди декари лозови масиви. Те посрещат с аплодисменти Сабазий, Загрей, Дионисий, Бакхус, свети Трифон и Ярило.

Шестте божества са на фригийците, траките, гърците, римляните, християните и славяните – народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя край Илинденци. Боговете имат главна роля в ритуала „Розалии”, те преливат вино върху запалления по-рано огън. Височината на огнения пламък показва дали годината ще е плодородна.

След това свещеник отслужва водосвет и зарязва лозовите пръчки заедно с боговете на виното. Накрая е веселбата и леенето на божествената напитка, като празникът се пренася в центъра на селото. Но тази година всичко това няма да се случи. За огромно съжаление не само на жителите на Илинденци, но и на техните гости.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *