Започва 23-ия Банско джаз фест

Фестивал ще има – от 8 до 14 август.

„Попаднахме в извънредно трудна ситуация във връзка с продължаващото извънредно положение, но джазът ще прогони и вируса, и злите духове и се надявам да прекараме една чудесна музикална седмица заедно“, казва д-р Емил Илиев, създател и организатор на форума. И тази година е подготвена интересна и разнообразна програма, с участието на музиканти от България и други страни. Фестивалът е съкратен с един ден поради недостиг на средства. За първи път в 23-годишната му история входът ще бъде платен – макар и на символична цена от 20 лв. за три концерта на вечер. Билетите ще се продават от 1 юли в epaygo.bg и системата на Изипей. „Можех да направя фестивала три дни и да се справя отлично с финансирането от общината, което тази година е намалено, и от спонсорите. Но освен че ще се наруши една дългогодишна традиция, загуби щяха да понесат и местните хотели, механи, къщи за гости, които живеят от туризма. Всъщност фестивалът е създаден и за да подпомага издръжката на този бизнес“, обяснява д-р Илиев.

Пространството за публиката на пл. „Никола Вапцаров“ събира около 1000 души, но ще бъдат пуснати билети за 400 места, в съответствие със санитарно-хигиенните изисквания по повод пандемията от КОВИД-19. „Надявам се, че догодина всичко това ще бъде минало, което никога няма да се повтори. Но хората трябва да бъдат дисциплинирани, да се пазят, без да изпадат в паника. Вирусът е сред нас и той ще бъде преживян, както много други. Насаждането на патологичен страх е много вредно, но призоваването за дисциплина е полезно“, казва д-р Илиев, който е известен специалист по дерматология и акупунктура.

Акцент в програмата на 23-ия Банско джаз фест е поставен върху българските изпълнители. Все още има въпроси около участието на някои от чуждестранните гости. Да се надяваме, че до месец и половина положението с пътуванията ще се нормализира и всички ще успеят да пристигнат.
Певицата Хилда Казасян и Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев и специален гост барабанистът Христо Йоцов откриват фестивала. А популярната група „Дърти пърчис“, която тази година отблязва четвърт век, ще вдигне публиката на крака в края на първата вечер. В следващите концерти ще чуем Петър Салчев и Октет Пловдив с интерпретации на класически джаз теми и с оригинална музика от най-новия им проект, записан тази година; в „Златните години на джаза“ ще ни върне Марина Господинова със специалното участие на тромпетиста Мишо Йосифов; трио „PlaYIS“ – Ясен Велчев, Ивайло Звездомиров и Стоян Янкулов-Стунджи, ще свири композиции от първия си авторски албум „7/4“; ще чуем и Koka Mass Jazz – зад този псевдоним стои Константин Кацарски – композитор и музикант, чиито парчета в момента са в чартовете и плейлистите на радиостанции в цял свят; една от най-популярните и обичани групи – „Акага“, ще даде финалните акорди на Банско джаз фест 2020.

Двама от най-известните родни джаз певци, които са и най-дългогодишни сподвижници на д-р Илиев – Камелия Тодорова (със Станислав Арабаджиев трио) и Васил Петров (с Ангел Заберски джаз трио), подготвят специални програми за поредната си изява на сцената в Банско. „Диалог с Милчо“ е насловът на концерта на композитора, пианиста и диригента Любо Денев, в памет на Милчо Левиев, със специален гост певицата Весела Морова.

„Почти като него“ е озаглавил проекта си, посветен на 80-годишнината на Адриано Челентано (р. 1938 г.), соченият като най-яркия интерпретатор на италианската звезда – Валентин Асенов. Ще го чуем в Банско заедно с оркестър „Челентанисимо“.

Деветдесет години от рождението на Рей Чарлз ще бъдат отбелязани с присъствието на един от най-известните в света изпълнители на неговите песни – Урош Перич. Той е свирил и пял с Биг бенда на радио и телевизия Белград, който е акомпанирал на самия Рей Чарлз на две европейски турнета. Перич идва в Банско с Мамбо старс бенд, в чийто състав има музиканти от Белградския биг бенд. Д-р Илиев още помни възторга от двата концерта на Краля на соул музиката, които е гледал преди 40 години в зала „Универсиада“. В началото на новото хилядолетие, със съдействието на Даниела Кънева, е успял да договори участието на Рей Чарлз на джаз фестивала в Банско, но кончината на музиканта осуетява това гостуване.

Британска дамска формация, начело с певицата Ейми Бейкър, ще ни настрои на суинг вълна още първата вечер. А нейната сънародничка Луси Удуърд – певица и авторка на песни, която като беквокал е пяла с Род Стюарт, Барбара Стрейзанд, Селин Дион, Джо Кокър, „Пинк мартини“ и др., ще се представи с френския си бенд няколко дни по-късно. Италианката Николета Фабри е работила с известния композитор Никола Пиовани („Животът е прекрасен“ на Роберто Бенини, носител на „Оскар“) и подготвя албуми с филмова музика – ще я видим в Банско с интересна програма. Фадото отново присъства на фестивала – пристига една от звездите на т.нар. нова генерация на фадо Жоана Амендоейра. Австрийската група „Джук джойнт роялс“ ще ни върне към музиката от 40-те и 50-те години, примесена с нотки рок енд рол. Популярни песни и джаз стандарти ще изпълнят гостите от Унгария Миртил Мишелер и Тибор Пинтер – „Voice & Guitar“. Драган Милованович трио от Сърбия се изявява от пет години на белградската джаз сцена с репертоар от американски класики, боса нова в оригинални аранжименти и интерпретации.

Световноизвестният руски саксофонист, продуцент и лидер на група Игор Бутман отново ще свири в Банско заедно със своя квинтет. А големият приятел на джаз фестивала и влюбен в града под Пирин Аксел Цвингенбергер ще запали сцената за пореден път със своите виртуозни буги-вуги изпълнения – майсторски стил, който малцина пианисти владеят до такова съвършенство.

Наред със съставянето на програмата на фестивала, избора и договарянето на участниците д-р Илиев от години работи по идеята за обособяването в Банско на алея на джазмените. Това ще бъде монументен комплекс, който ще напомня за именити музиканти, направили много за българското джазово изкуство – Вили Казасян, Милчо Левиев, Симеон Щерев-Банана, Петър Славов-баща, Васил Пармаков, Румен Тосков-Рупето, Леа Иванова, Людмил Георгиев… Неотдавна, на среща с общинското ръководство на града с участието на Вежди Рашидов, председател на Комисията по културата и медиите в 44-тото Народно събрание, е обсъждано главният архитект на общината да избере подходящо място и да се даде „зелена светлина“ за изпълнението на проекта. Д-р Илиев е убеден, че това ще бъде важен принос към запазването на националната памет. И приканва всички, които искат да помогнат за реализирането на тази идея чрез фондацията „Международен джаз фестивал – Банско“, да дарят средства. Сметката ще бъде публикувана на сайта на фестивала www.banskojazzfest.com.

СПОНСОРИТЕ на Фестивала

Ако сравним следното инфо: Джаз фестивалът в Банско, както заяви организаторът му д-р Емил Илиев, получава от Общината в Банско няколко пъти по-малко средства отколкото Общината в гр. Ниш, Сърбия дава за техния фестивал.

Ние все пак благодарим на основният спонсор, Община Банско; генералния спонсор вече повече от 15 години – Първа инвестиционна банка – Fibank; а от 3 години се включи и VIVACOM, мобилният оператор; а от тази година има нов спонсор – застрахователната компания ОЗК Застраховане.

Както всяка година ще има СРЕДНОЩЕН ДЖАЗ – между 23:00 и 02:00 часа – с Ангел Заберски квартет.  Мястото, където обикновено става продължението на площадната джаз вечер, в пиано бара „Синг синг“ на хотел Кемпински гранд арена,

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *