Занзибар измести Гърция и Турция като любима дестинация на българите

Ковид пандемията превърна повечето любими за българите туристически дестинации в мираж. Дори да не става въпрос за затворени граници, изискванията за задължителни тестове и неизбежна карантина в най-засегнатите от коронавируса страни превърнаха евентуалните екскурзии до тях в пътуване по мъките. Така се стигна до абсурда да е по-лесно и удобно да се отиде до Занзибар, отколкото да се организира ваканция в съседните Гърция и Турция.

В момента българите могат да пътуват без предварителен ПСР тест до седем държави в Европа – Румъния, Сърбия, Албания, Молдова, Естония, Черна гора и Северна Македония. Свободният режим обаче е обвързан с размаха на епидемията у нас. Северните ни съседи ще поискат проби, ако България бъде отново включена в списъка с рискови държави. За Естония от тест са освободени пристигащи от страни, където положителните тестове за ковид са под 150 на 100 000 жители за последните 14 дни. Към 12 февруари степента на инфекция у нас е 127,4 на 100 хил. жители, което означава, че сме на ръба.

„На практика в навечерието на третата ковид вълна отворените за българи дестинации се броят на пръстите на едната ръка. Това са Занзибар (Танзания), Дубай, Малдивите, Египет и Мексико. Индивидуални пътувания има и за Доминиканската република.

Отворени са чартърни програми за Кения, Мароко, Тунис и Йордания в края на март и началото на април, обясни пред „Марица“ Светлана Тодорова, пиар на Сдружение на туроператорите и туристическите агенции „Обединение „Бъдеще за туризма“ и съдружник в „4 Сезона травъл“.

Според нея цените на екскурзиите не са претърпели съществени промени. Прогнозираният драстичен скок на самолетните билети така и не се случи. Нивата са същите, каквито бяха и преди ковид кризата. Новото в условията е, че депозитите не са обичайните, които варираха от 30 до 50% от стойността на пакета, а минимални. Прави впечатление, че в нея влиза и задължителният PCR-тест или поне 50% отстъпка за изследването в определена лаборатория, с която туроператорът е сключил договор. За максимална сигурност на своите клиенти някои компании добавят и безплатна застраховка „Отмяна на пътуване“.

Понеже организираните пътувания са забранени със заповед на здравния министър Костадин Ангелов, туроператорите организират индивидуални екскурзии.

„Към тях има сериозен интерес, много българи пътуват, освен до превърналия се в хит заради удобните чартъри от София остров Занзибар, също и до Доминикана, Мексико и Малдивите. Ценовият диапазон е 2500-4000 лв.“, обясняват туроператори.

Специално за Занзибар, където местните власти изобщо не следят за заразени от коронавирус, дори има искания да се организира секция за изборите на 4 април, защото тогава там ще има поне 600 българи. Те са платили от 999 до 2000 евро за седем нощувки, каквото е предпочитаната оферта.

Според туроператорите големият проблем е липсата на предвидимост в изискванията и ограничителните мерки на отделните страни.

„Изготвянето на програма изисква определено технологично време. Въвеждането на унифицирани правила за придвижване поне в границите на ЕС ще бъде едно голямо облекчение за компаниите, пък и за индивидуалните туристи“, казват от повечето туроператорски фирми.

Според тях въпреки всички ограничения българите няма да се откажат от Гърция и Турция през лятото. „Чартърните и автобусните програми за Великден в Гърция вече са на пазара. Както и за лято в Гърция и в Турция. Ще има директни полети на „България Ер“ и на „Егейски авиолинии“ (Aegean Airlines ) от София до Солун, Родос, Крит и Корфу, от които могат да се възползват индивидуални туристи. Чартърните програми за гръцките острови и Егейска Турция започват от май“, заявяват туроператорите.

Много е важно обаче българите да внимават на кого ще поверят да им организира почивката в смутните времена на пандемията.

„Препоръчвам организирани пътувания от легитимна фирма – ОБТ и БХРА работят в тясно партньорство, прилагат протоколи за безопасно пътуване и настаняване. Всички наши членове са информирани за здравни и санитарни изисквания на държави, авиокомпании, работят с проверени хотели и други доставчици на туристически услуги“, обяснява Светлана Тодорова.

Иначе в туристическия бранш очакват лято 2021 да бъде като миналото. Доминираща ще бъде формулата „България за българи“, предпочитанията ще са към малки семейни хотели, къщи за гости и други малки ваканционни имоти. И всичко ще зависи от това как се развива пандемията и докъде ще стигне ваксинацията.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *