Зам.-шефът на ВМА със страшната истина за последствията от коронавируса: Внуците убиват бабите и дядовците си

Зам.-шефът на ВМА със страшната истина за последствията от коронавируса: Внуците убиват бабите и дядовците си

Доц. Георги Попов , заместник-директорът на ВМА и началник на Инфекциозната клиника в болницата, коментира случаите, с които той и колегите му са се сблъскали в борбата си срещу коронавируса , както и последствията от страшното заболяване :

Сухите тренировки със студентите от Ухан и първите леки случаи бяха много полезни. В момента всички в болницата с коронавирус са в сериозно състояние – 28 са, но има и двамата в критично състояние.

Има двама, които са излекувани, но не искат да напуснат, чувстват се обгрижвани.

Те дори не могат да бъдат сами в стая, но се чувстват добре под грижите на медицинския персонал, заяви пред Канал 3 полк. доц. Георги Попов, началник на катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА.

„Двамата са със сърдечно съдови заболявания, хипертония и диабет, на 68 и 66 са, мъж и жена. Разпределихме се така, че в момента на трите етажа да има трима лекари, три медицински сестри и трима санитари, 9 човека от клиниката работят 5 денонощия и 4 човека от анестезиология и реанимация. Нямаме заразен медицински персонал. Критичната жена е от нашия медицински персонал, но не се зарази от нас, а от съпруга си“, заяви доцентът.

„В началото пациентите ни бяха заможни, връщащи се от Западна Европа, а вече засяга и хора с нисък социален статус, първо имаше единични случаи, а сега има клъстъри, цели огнища, като това в Плевен. Убеден съм, че навлизайки в май месец, навлизаме в пика, после ще има доста бавно спадане на този пик. Спадането е винаги с една продължителна опашка, няма да е симетрично на пика, допълни той.

„Не одобрявам както великденските така и този петък опашките на КПП-тата. Не одобрявам и събирането на много хора на едно място, но слънцето и чистия въздух ще накарат хората да се почувстват по-добре, да преодолеят по-лесно кризата. Съгласен съм да има достъп до плажове, но при определен ред. Да се допускат хора и да се приемат слънчевите лъчи, за да се помогне с преодоляване на инфекцията“, коментира полковник Попов.

„При този тип инфекции внуците убиват дядовците и бабите си, не препоръчвам събиране по повод баловете. Провалиха се моделите на Великобритания, Швеция, той щеше да е добър при много и тежко заболели. Нашият модел е по-добър, но той ще доведе до проточване на заразата. Имаме и генетична предизпозиция да не сме толкова засегнати от вируса, но важни са и предприетите мерки. Пушачите са много по-тежко засегнати, няма как да са предпазени от заболяването, както и хората с наднормено тегло“, обясни лекарят.

„Или на петия ден има подобрение или пациентите се сриват, затова много внимаваме като дойде този ден. Заболяването е агресивно, алвеолите на белия дроб са засегнати много тежко. Доста тежки са пораженията и след преболедуването в белите дробове, имат склонност да дадат доживотни поражения в белия дроб. Под влияние на вируса болните стават агресивни, сънливи, заради липсата на въздух, кръвта се сгъстява и оттам идва възможност да се получи тромб и да настъпи инсулт, затова използваме хепаринови препарати.

Хлорикинът засилва клетъчния имунтитет, но може да доведе до отлепване на ретината и проблеми със сърдечно-съдовата система. Съвсем скоро всичко ще бъде наред“, обясни специалистът.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *