Заев: Очаквам от България чисто признаване на македонската идентичност и език

Заев: Очаквам от България чисто признаване на македонската идентичност и език

За македонската идентичност и език нито са се водили разговори, нито се е преговаряло, нито пък ще се разговаря и преговаря. Може да получим още сто ултиматума, още десет пъти вето и блокада, но по тези въпроси няма да разговаряме.

Това заяви в парламента в отговор на депутатско питане премиерът на Северна Македония Зоран Заев, предаде actualno.com.

 

 

„Твърдим, че не ни трябва членство в ЕС, който не ни признава и не приема македонския език и идентичност. Ние не вярваме в такъв Европейски съюз”, заяви Заев, допълвайки, че с българската страна обмислят идеи за намиране на решение.

Той заяви, че вярва, че с България ще бъде постигнато споразумение и решение, защото „доказахме, че можем да го постигнем” и призова опозицията да работят заедно, за да има двоен успех.

По повод смяната на Александър Литовски в историческата комисия, македонският премиер обясни, че просто договорът му е изтекъл и не е пожелал да бъде продължен.

Заев заяви категорично, че няма влияние върху комисията, тъй като тя е съставена от професионалисти, каквито политиците не са. Виждането е историята да бъде оставена на историците.

Благица Ласовска от ВМРО-ДПМНЕ поиска парламентът, по примера на България, да гласува декларация, която да бъде изходна точка за преговорите. По този начин ще се улесни и работата на комисията, а и няма да има необходимост след това да се подават оставки.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *