Задава се недостиг на презервативи в света заради COVID-19

Очертава се глобален недостиг на презервативи. Това заявиха в петък от най-големия световен производител, който трябваше да спре производство след наложената блокада заради коронавируса.

Малайзийската компания Karex Berhad прави един на всеки пет презерватива в световен мащаб. През последните 10 дни обаче тя не е произвела нито един презерватив в трите си фабрики в Малайзия поради блокада, наложено от местното правителство, за да спре разпространението на вируса, предаде агенция Ройтерс.

Световна криза за презервативи: Затвориха най-големия произв...

Това вече представлява недостиг от 100 милиона презерватива, които обикновено се продават на международно ниво от марки като Durex, доставяни на държавни здравни системи, включително на британската NHS, или разпространявани чрез програми за помощи като Фонда на ООН за населението.

„Ще видим глобален недостиг на презервативи навсякъде, което ще бъде страшно“, каза пред Ройтерс изпълнителният директор на Karex Го Миа Киат и допълни: „Притеснявам се, че за много хуманитарни програми в Африка недостигът няма да бъде само две седмици или месец. Този недостиг може да продължи с месеци“.

Малайзия е най-засегнатата страна от Югоизточна Азия с 2 161 коронавирусни инфекции и 26 смъртни случая. Предвижда се наложената блокада да остане в сила най-малко до 14 април.

Другите големи държави, които произвеждат презервативи, са Китай, където възникна епидемията от коронавирус и доведе до затваряне на редица фабрики, както и Индия и Тайланд, в които тепърва набира скорост заразата от коронавирус, припомня БТА.

Производителите на други ключови стоки като медицински ръкавици също се сблъскват с подобни проблеми при техните операции в Малайзия.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *